Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

DSG31 Fachtag – Supply chain management: német tapasztalatok és EU-s jogszabály

2024-04-03 09:10:00

Supply chain átvilágítás – német mintára új jogszabály elfogadása előtt áll az EU. Komoly környezetvédelmi és emberi jogi követelményeknek kell megfelelniük a beszállító cégeknek. Az eddigi német tapasztalatokat és a várható EU-s változásokat német és magyar professzorok, az AUDI és a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársaival tekintjük át a DSG 2024-es szakmai napján.

Budapesti Corvinus Egyetem

A német vállalatok magyar beszállítóinak mindennapjait is érintette a német ellátási láncának átvilágítására vonatkozó törvény, amely 2023 januártól hatályos. Az Európai Bizottság már tárgyalásokat folytat a CSDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) javaslatról, mely kiterjesztené a német jogszabályt az EU tejes területére. A CSDD szerinti átvilágítási kötelezettségek nemcsak a vállalatok saját tevékenységére terjednek ki, hanem a leányvállalataikra is, valamint az értékláncuk tartós szereplőire is, így közvetlen és közvetett beszállítóikra is. Az irányelv hatálya alá tartozó vállalatok tehát nemcsak a saját működésük, hanem a leányvállalataik és az értékláncukban szereplők (beszállítók) tevékenységében is kötelesek lesznek azonosítani a káros környezeti és emberi jogi hatásokat, és intézkedniük kell ezek megelőzéséről, illetve megszüntetéséről. Ha a bevezetett intézkedések nem vezetnek eredményre kártérítési kötelezettségük is keletkezhet. 

Olyan méretű nagyvállalatoknak, mint pl. az AUDI, 15.000-nél is több beszállítója van többtucatnyi országból. Hogyan tudnak megfelelni az új jogszabály támasztotta elvárásoknak? Mit tanult a magyar leányvállalat az anyacég tapasztalataiból? Mit jelent ez a jogszabály a magyar beszállító vállalatok számára és hogyan befolyásolja az együttműködést az új német törvényi rendelkezés, és a hamarosan elfogadásra kerülő EU-s jogszabály? Erősíti, vagy gyengíti az EU versenyképességét a supply chain átvilágítását előíró rendelet? 

A Corvinus Egyetem német nyelvű gazdálkodástudományi képzése (DSG) 2024-ben is szakmai rendezvényt tart meghívott szakértőkkel, melynek idei fókusztémája a supply chain menedzsment, azon belül is a már bevezetett német, és hamarosan bevezetésre kerülő EU-s ellátási lánc átvilágításról szóló jogszabály.  

Időpont: 2024. április 10. (szerda) 15.00-19.00 óra 

Helyszín: Corvinus Egyetem Budapest, E épület, III. előadó és aula  

Bővebb információ: https://www.uni-corvinus.hu/post/event/dsg31-fachtag-supply-chain-management-the-german-experience-and-eu-legislation/?lang=en  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 19:13:22