Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinusos diplomával akár több százezer forintos bérelőnyhöz is juthatunk

2023-11-23 10:45:00

A kilenc éve alapképzésben végzett diplomások közül a corvinusosok bruttó átlagbére a legmagasabb az országban. Kiemelkedik közülük például a nemzetközi gazdálkodás alapdiploma, amivel 994 ezer forintot, 282 ezerrel többet lehet keresni jelenleg havonta az ugyanekkor, más hasonló szakon végzettek átlagbéréhez képest.

Budapesti Corvinus Egyetem

Nyilvánosságra hozták a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb adatait, amiből kiderül, hogy a kilenc éve gazdasági területen alapképzésben végzett diplomások közül a corvinusosok bruttó átlagbére a legmagasabb az országban, átlagosan bruttó 207 ezer forinttal többet keresnek, mint az összes gazdasági képzésen diplomát szerzettek átlagosan. 

 

Ezekkel a corvinusos gazdasági diplomákkal lehet a legtöbbet keresni 

A kilenc éve végzett corvinusosok bérelőnye a nemzetközi gazdálkodás alapdiplomával a legnagyobb: ilyen diplomával 994 ezer forint az átlagbér, ami 282 ezerrel több a más egyetemen hasonló szakon ugyanekkor végzettek átlagánál. A Gazdálkodási és menedzsment alapszakon 2014-ben végzettek jelenlegi bére 892 ezer forint, (252 ezerrel több a szakterületi átlagnál), pénzügyi területen 875 ezret keresnek (ez 218 ezerrel több az átlagnál), HR-területen 796 ezer forintot (174 ezerrel többet, mint egy átlagos HR-es). 

A mesterszakos diplomák közül szintén több szakkal is a Corvinuson végezve lehet a legtöbbet keresni, átlagosan akár mintegy 160-180 ezer forinttal többet, mint a hasonló más magyarországi mesterszakot végzettek. Egy kilenc éve a Corvinuson végzett pénzügyes átlagbére jelenleg havi 1,1 millió forint, egy vállalkozásfejlesztés szakon végzetté 943 ezer forint. Egy vezetés-szervezés szakon végzett corvinusos átlagosan 935 ezer forintot keres, egy itteni mesteres marketinges 826 ezer forintot. 

A Corvinus társadalomtudományi diplomái is aranyat érnek  

Egy kilenc éve megszerzett politikatudományok alapdiplomával a Corvinuson végezve lehet a legmagasabb bért elérni: havi 871 ezer forintot, ami 238 ezer forinttal több versenytársaikénál. Hasonlóképpen egy 2013-14-es kommunikáció- és médiatudomány alapdiplomával is jól lehet keresni, az ezzel megszerezhető 645 ezer forintos átlagbér 176 ezerrel több, mint a hasonló szakon végzettek jövedelme.  

A mesterképzések közül a legmagasabb magyarországi jövedelmet lehet elérni a kategóriájában egy kilenc éve megszerzett politikatudomány vagy kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos corvinusos diplomával: 800 ezres, illetve 670 ezres havi átlagbért, ami 144 ezerrel, illetve 73 ezerrel több a versenytársakénál. 

Akár 140%-os bért is lehet keresni corvinusos gazdasági alapdiplomával egy átlagos gazdasági alapdiplomához képest 

Összességében egy 2013-14-ben a Corvinus alapképzésén végzett diplomás akár 1,3-1,4-szeresét keresheti, mint egy valamelyik gazdasági szakon ugyanakkor végzettek átlaga. Ez a bér a munkavállaló lakóhelye szerinti megyei jövedelmi átlag 2,3-szorosa. A társadalomtudományi alapdiplomát szerzett hallgatók közül szintén a corvinusosok viszik el a pálmát, az ő bérük a munkavállaló lakóhelye szerinti megyei jövedelmi átlag 1,9-szeresét teszi ki.  

Mesterdiplomát is érdemes a Corvinuson szerezni: a gazdasági területen kilenc éve végzett corvinusos mesterdiplomások jelenlegi átlagos bére a lakóhelyük szerinti átlagbér 2,4 szerese, a társadalomtudományi mesterdiplomások bére pedig a megyei átlagjövedelem kétszerese; mindkettő a top 3 magyar egyetemi eredmények egyike. A Corvinuson végzettek átlagos elhelyezkedési ideje csupán 1 hónap, míg egy átlagos frissdiplomásnak másfél hónapra van ehhez szüksége. 

Az adatok a Diplomás Pályakövetési Rendszer Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (DPR AAE) adatintegráción alapuló moduljából származnak, ahol a Felsőoktatási Információs Rendszerben tárolt egyéni adatokhoz kapcsolnak hozzá anonim módon tényadatokat más államigazgatási rendszerekből (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Gazdaságfejlesztési Minisztérium). 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 14:20:00