Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus-kísérlet: a munkáltatók felével-harmadával alulértékelik egy idős álláskereső képességeit

2022-09-29 14:53:13

Egy 60 éves magyar nő a munkaerőpiacon feleannyi eséllyel sem indul, mint egy 34 éves, akár irodai asszisztensi, akár gazdasági elemzői állást hirdetnek. A Corvinus Egyetem fiktív önéletrajzai szomorú tükröt tartanak a magyar társadalomnak az október 1-jei idősek világnapja apropóján. A szerzők a kutatási eredményekről részletesen szeptember 30-án a Kutatók éjszakáján számolnak be az érdeklődőknek.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

A fiatalabb álláskeresőket körülbelül 2,2-szer gyakrabban hívják meg interjúra, mint az idősebbeket. A munkáltatók az idősebb jelentkezők készségeit a tényleges képességeiknek csupán felére-kétharmadára (45-67%-ára) értékelik – derül ki a Corvinus kutatóinak publikációjából, amely az Employee Relations című folyóirat szeptemberi számában jelent meg. Következtetésük szerint tehát Magyarországon létezik életkori diszkrimináció, ami a gazdaságra negatívan hat, hiszen erőforrás-pazarlás.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatói kísérlettel bizonyították, hogy Magyarországon az idős álláskereső nők életkoruk miatt hátrányos megkülönböztetést szenvednek el. Berde Éva egyetemi tanár, a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont vezetője és Mágó Mánuel László, az egyetem Közgazdaságtan Intézetének adjunktusa 2019-ben két-két fiktív önéletrajzot készített, az egyik párost irodai asszisztensi állásokhoz és másik kettőt gazdasági elemzői állásokhoz. Mindkét pár egy fiatalabb (34 éves) és egy idősebb (60 éves) nő karrierútját foglalta össze, 26 év korkülönbséggel. A fényképes önéletrajzok tartalmát teljes egészében kitalálták, kivéve az aktív e-mail címeket és telefonszámokat, hogy a válaszok nyomon követhetők legyenek. Az elemzői pozícióra beadott önéletrajzokhoz kitalált nők számára LinkedIn-fiókokat is létrehoztak. Az interjúra való meghívás arányát matematikai statisztikai, valószínűségi módszerekkel elemezték.

A kísérletről bővebben a Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 30-ai Kutatók éjszakája rendezvényén 17 órától lehet majd a cikkszerzők előadásán tájékozódni.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.20. - 11:29:56