Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Corvinus Egyetem rektora: az egyetem tudományos eredményei kapukat nyitnak a nemzetközi együttműködések előtt

2022-11-14 12:54:13

A Corvinus Egyetem elmúlt években elért tudományos eredményei kapukat nyitnak a szélesebb nemeztközi együttműködések előtt – jelentette ki a felsőoktatási intézmény rektora Washingtonban, ahonnan november 13-án, vasárnap a Princeton Egyetemre utazott.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Takáts Előd Washingtonban szombat este az amerikai fővárosban működő Kossuth Házban tartott előadást az egyetemi átalakulás folyamatáról, amelyet az MTI-nek adott interjúban úgy jellemzett, hogy “a kiválóság küzd meg a középszerűséggel”. Ez egy örök küzdelem, és megtalálható minden kiválóságra törekvő szervezetben – tette hozzá.

Kifejtette, hogy az egyetemen az elmúlt 35 évben a kiválóság rendre alulmaradt a középszerűséggel szemben, most elindult egy olyan folyamat, amelyben sok területen komoly előrelépést tettek. Ide tartozik az egyetem “nemzetköziesítése”, valamint a nemzetközi kutatási tevékenység – mondta, amire példaként említette, hogy az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a magasan jegyzett tudományos publikációk száma, vagyis háromszorosára nőtt a Corvinus kutatási teljesítménye.

Takáts Előd szerint azt, hogy a kiválóság a középszer elé kerül jelzi az is, hogy az egyetemnek Magyarországon először sikerült amerikai, AACSB (Association to Advanced Collegiate Schools of Business), akkreditációt szereznie, valamint, hogy a külföldi hallgatók aránya 10-ről 25 százalékra nőtt.

Az elért eredmények ajtókat nyitnak meg, így számos amerikai és európai egyetemmel kötött a Corvinus Egyetem együttműködési megállapodást az elmúlt időszakban – mutatott rá a rektor, aki azt is elmondta, hogy kiléptek a nemzetközi munkaerőpiacra: idén már 17 külföldi oktatót vettek fel.

Megemlítette, az alapítványi fenntartás által biztosított rugalmasság lehetővé tette, hogy az egyetem a világ egyik vezető egyeteméről, a Berkeley-ről vonzzon professzorokat Budapestre. A rektor ugyanakkor kiemelte, hogy ugyan az alapítványi struktúra rugalmasságot biztosít, ám az nem lehet indok a pazarlásra. Azt mondta, tevékenységüket nagyon szigorú, takarékos gazdálkodás mellett kell végezniük.

A megkezdett nemzetközi intézményi együttműködésekre példaként említette a London School of Economics-szal lebonyolított közös konferenciasorozatot, amelyből könyv is született. A rektor ezt a könyvet is bemutatja az Egyesült Államok egyik vezető egyetemén, a Princeton Egyetemen, ahol további együttműködések megalapozása a cél. Takáts Előd hétfőn, november 14-én tesz látogatást a New Jersey államban működő intézményben, amelynek 2002 és 2006 között mesterszakos diákja volt.

(MTI)

A fotók forrása: Kossuth Foundation Facebook-oldala.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 11:52:51