Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: zágrábi kutatónk szerint Budapest fontos tudományos központ

2023-01-20 09:33:35

Egy új sorozatot indítunk: a CIAS nemzetközi kutatóközpontjába érkező tudósokra hívjuk fel a figyelmet azzal a szándékkal, hogy még jobban integráljuk őket itt-tartózkodásuk ideje alatt egyetemi közösségünkbe.

Néhányat be is mutatunk közülük, elsőként Mladen Domazet vendégkutatónkkal beszélgettünk. Nézzünk be a CIAS Fogadóba!

innovation

„A nyitás, a nemzetközi kapcsolatok kiépítése mindenképpen hasznos”, mondja Dr. Mladen Domazet. A zágrábi Politikai Ökológia Intézetének igazgatója örömmel jelentkezett a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) nemzetközi kutatóközpontjába. 

Budapestet régóta ismeri, hiszen itt is sok tudományos projektben vett már részt. Tagja volt az 5. Nemzetközi Nemnövekedési Konferencia szervezőbizottságának, itt kezdődött együttműködése Dr. Köves Alexandrával, a Corvinus docensével. „Kiváló konferencia volt, az Egyetem pedig csodálatos hely.”

Úgy véli, Budapest fontos tudományos központ, és amióta visszatért Oxfordból, rendszeresen együttműködött budapesti tudósokkal. „Volt, hogy munkaidőm negyedét Budapesten töltöttem”, mondja. 

Dr. Köves Alexandrával folytatták az együttműködést a Covid-járvány és a horvátországi fővárosban két ízben is jelentős károkat okozó földrengések idején is. Nem tétovázott, amikor értesült a CIAS pályázatáról, mert „ez egy nagyszerű lehetőség”. 

Mladen Domazet

„A feladatom előkészíteni és megjelentetni egy tudományos dolgozatot”, mondja Dr. Mladen Domazet. Célja a laikus közönségnek érthetően bemutatni, a tudományos közösségnek pedig egy más paradigmát nyújtani a fenntarthatóság filozófiájáról. A jelenlegi konceptuális modellt számokkal kell feltölteni. Ehhez a Politikai Ökológia Intézetének kifejlesztett, innovatív, a fánkdiagramon alapuló vizualizációs modellt használja. Egy nemzetközi csapattal az utóbbi években a modell revízióján dolgoznak, hogy abba építsék be a fenntarthatóság 21. századi kihívásait is. Ennek eredménye a nemnövekedést ábrázoló fánkdiagram. 

Kurzust nem tart ugyan, de meghatározott időben a hallgatók rendelkezésére áll, illetve vállalta a kutatási témája iránt érdeklődő doktorandusz mentorálását is. Szerinte a Corvinus kínálata hasonlít arra, amivel a magyar hallgatók az európai egyetemeken találkozhatnak. 

„Korszerű témákkal foglalkozunk, a képzés pedig moduláris”, azaz a hallgatók sokkal jobban alakíthatják tanrendjüket, és nem egy kötött, rugalmatlan rendszerrel találkoznak, amelyik elvárja, hogy a képzés ideje alatt csak befogadják és reprodukálják a tananyagot. 

„Kissé elfáradtam az oktatási reformoktól”, mondja Dr. Mladen Domazet. „Oxfordi tanulmányaim után közelről figyelhettem a folyamatot, és azt láttam, egyre több kimutatást és táblázatot gyártanak”, és a menedzserek, az üzlet átvette az oktatás helyét. 

„A hallgatók partnerek legyenek, és ne ügyfelek. Az is az oktatás minőségét rontja, ha a tanárok az értékelésért versengenek.” Dr. Mladen Domazet szerint a tanároknak nem feladata könnyebbé és szórakoztatóbbá tenni a tanulást, „nem lehetünk olyanok, akik mindenáron a kedvükben járnak, mert akkor nehezebben adjuk át az összetettebb problémákat”. 

A zágrábi születésű tanár Budapestet élőnek, sokszínűnek és pezsgőnek látja. Jól ismeri a várost, és szeretné, ha az Egyetemhez kötődő külföldiek is megismernék a budapesti lehetőségeket. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.12. - 17:34:38