Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: Amikor a hátizsákos túrából kutatási terület lesz 

2023-04-21 08:00:00

Jessie Labov február óta a Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet oktatója és a CIAS kutatója.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Sorozatunkban a CIAS kutatóközpontjában dolgozó nemzetközi vendégkutatókat, kutatókat mutatunk be. Ezúttal Jessie Labovot mutatjuk be, aki korábban a CIAS vendégkutatójaként érkezett az egyetemünkre, és a jó kutatói közösség miatt döntött a maradás mellett. 

„Tipikus amerikai hátizsákos diáksztori az enyém” – meséli Jessie a közép- és kelet-európai régió iránti kutatói érdeklődéséről. Egyetemista volt, amikor a berlini fal leomlott, és társaival együtt azonnal odautaztak, hogy megnézzék, mi van a fal másik oldalán. Egy hátizsákkal bejárta Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot, ezután visszatért Amerikába, és eldöntötte, hogy kutatóként a régióval fog foglalkozni.  

Bölcsészdiplomát szerzett az Egyesült Államokban, de később kutatóként mindig a bölcsészet és a társadalomtudományok határán mozgó témák foglalkoztatták. Érdeklődése középpontjában a migrációs mintázatok és az emigránsközösségek állnak. A Közép-Európából és Kelet-Európából a 20. században Nyugatra vándorolt emigráns közösségeket kutatja, főleg az érdekli, hogy milyen az emigráltak kapcsolata az anyaországukkal és a régióval.

Elsősorban a szövegelemzés módszerével dolgozik archív feljegyzésekből, dokumentumokból. Ezt a módszert általában irodalmi területen alkalmazzák, de Jessie társadalomtudományi kutatásainál is elkezdte használni. Ezen kívül a különböző archív dokumentumokból adatkinyeréssel próbál egy kvantitatív képet megrajzolni az adott időszakban és régióban élő emigráns közösségek intézményi életéről, illetve arról, hogy hogyan ápolták a kapcsolatot anyaországukkal.   

A téma miatt kezdettől fogva sokat járt a régióban, először Lengyelországban kutatott, majd a posztdoktori időszakában Szerbiában. Közben hol turistaként, hol pedig konferenciákra, de időről időre visszatért Budapestre: „az a helyzet, hogy mindig is Budapest volt a kedvenc városom a régióban”. 2007-ben aztán csatlakozott egy budapesti székhelyű kutatócsoporthoz, ahol későbbi férjét is megismerte. Így aztán egyre sűrűbben és hosszabb időre tért vissza Magyarországra. Miután összeházasodtak, néhány évet az Egyesült Államokban éltek, majd 2015-ben áttették a székhelyüket Magyarországra.  Azóta hetedik kerületi otthonukban nevelik közös fiukat, akivel sokat túráznak a környékbeli hegyekben, de a városban is szeretnek esténként sétálni, múzeumokat látogatni. Fia új hobbija miatt pedig mostanában a falmászásba is belekóstol Jessie.  

A közelmúltban Szántó Zoltán meghívására csatlakozott a CIAS-hoz vendégkutatóként. „Magyar kollégáimtól korábban már sok jót hallottam a CIAS kutatói közösségéről, és nem csalódtam” – meséli. A CIAS-ban sok átfedést talált saját és kollégái kutatásai között, egyre jobban beágyazódott a kutatóközpont munkájába és nagyon örült, amikor az egyetem felajánlotta neki a szerződéshosszabbítást.  Kutatásai mellett idén február óta a kommunikáció- és médiatudomány mesterszakon is oktat. A tanításban egyelőre azt látja a legnagyobb kihívásnak, hogy óráit hogyan tegye egyformán érdekessé a tudományosabb fókuszú és a gyakorlati ismeretek iránt fogékonyabb hallgatók számára is.  

„Egészen kimagaslóak a corvinusos diákok, a magyar és a nemzetközi hallgatók is. Szeretem tanítani őket” – meséli oktatóként szerzett eddigi tapasztalatairól. Mivel kutatáshangsúlyos akadémiai életpályán dolgozik jelenleg az egyetemen, azt reméli, hogy a jövőben a legtehetségesebb és a témája iránt fogékony hallgatókat is be tudja majd vonni a kutatásaiba.  

A portréfotó Jessie Labov tulajdona. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.18. - 21:04:35