Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: az oktatás és kutatás összeegyeztetése Amerikában is kihívás

2023-07-19 13:11:00

Az erdőtüzek okozta légszennyezés témáján dolgozik az intézetben Marcus Dillender amerikai közgazdász, aki a nyáron két hónapot tölt a CIAS-ban kutatói ösztöndíja alatt.

Marcus Dillender elsősorban egészségközgazdaságtani témákkal foglalkozik. A kutató jelenleg amerikai erdőtüzek statisztikáit, légszennyezési, illetve foglalkoztatási adatait veti össze az oltásban egészségkárosodást szenvedett emberek biztosítási követeléseivel. Úgy látja, hogy kutatási területének egyre nagyobb jelentősége lesz, ahogyan a klímaváltozás következtében világszerte szaporodnak a pusztító erdőtüzek. Az oltásukban résztvevő szakemberek munkavédelme, munkakörülményei és az esetleges egészségkárosodásukért kapott kártérítés összege viszont a világ legtöbb országában nagyon kevéssé szabályozott területnek számít még. Azt reméli, hogy kutatásával hosszabb távon egy szigorúbban szabályozott, igazságosabb, és az erdőtüzek oltásában résztvevő szakemberek érdekeit jobban szem előtt tartó egészségbiztosítási gyakorlat kialakításához járul hozzá.  

Az amerikai kutató magyar származású kollégájától – a CIAS vendégkutatói programjával nem régen szintén Budapesten tartózkodó Bencsik Pankától – hallott az ösztöndíjlehetőségről.  

A Nashville-beli Vanderbilt University-n oktató Marcus rendkívül értékeli, hogy végre kizárólag a kutatására koncentrálhat: „Évközben annyifelé oszlik az ember figyelme, sokféle kötelezettségnek kell egyszerre megfelelni az egyetemen. Most viszont csak a kutatásomra fókuszálok, így sokkal gyorsabban tudok haladni. Ráadásul sok nagyszerű magyar kollégát ismertem meg a Corvinuson, akiknek a szempontjai szintén sokat hozzáadnak a témámhoz” – mondja a kutató.  

Marcus számára az egyik legnagyobb kihívás az egyetemi oktatási időszakban a kutatás és az oktatás összeegyeztetése, mert úgy látja, hogy mindkét tevékenység teljes embert kíván. A tanév során általában sok energiát fordít a felkészülésre, hogy érdekes órákat tudjon tartani a hallgatóinak. Ezért a kutatással elsősorban a tanítási szünetekben tud haladni. Az elkövetkező tanévben azonban kutatási szabadságon lesz, így most egy teljes évet a publikálásra koncentrálhat majd.  

Ugyan Nyugat-Európában már többször járt, Magyarországon most először tölt időt. Járt már a Balatonon, és szabadidejében igyekszik minél több vidéki városba ellátogatni. Mégis, Budapest történelmi részei varázsolják el a leginkább: 

„Imádom ezt a várost, rengeteg történelmi látnivaló van itt. Ráadásul szinte az egész bejárható gyalogosan is. Órákat tudsz sétálni és a következő sarkon még mindig egy újabb érdekes emlékhelyre bukkansz. Szerintem sokkal szebb városok vannak Magyarországon, mint az Egyesült Államokban, legalábbis nekem jobban tetszenek. Igyekszem is kihasználni ezt a két hónapot és belevetni magamat Budapest és az ország kínálta lehetőségekbe” – meséli lelkesen Marcus, aki sok nemzetközi kutatóhoz hasonlóan szintén felfedezte és rendszeresen látogatja a főváros termálfürdőit is.  

A kedvence autentikus atmoszférája miatt a Rudas Fürdő, de igyekszik minél több kisebb fővárosi fürdőt is kipróbálni. A magyar fürdők és a nyár pedig egy új hobbit is hozott számára, elkezdett rendszeresen úszni járni. Ezt az új jó szokását pedig szeretné majd az Egyesült Államokban is megtartani.   

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.02. - 23:31:07