Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „az itt szerzett szakmai kapcsolatok hosszan elkísérnek majd”

2024-03-19 14:43:00

A szürkegazdaság szerepét és a munkahelyi produktív szundikálást is kutatja Amitabh Anand, a franciaországi Excelia Business School oktató-kutatója, aki fél éve érkezett Magyarországra a Corvinus CIAS vendégkutatói ösztöndíjprogramjával.

Budapesti Corvinus Egyetem

Valószínűleg túlzás nélkül nevezhetjük őt termékeny szerzőnek, hiszen ez alatt a rövid időszak alatt négy rangos nemzetközi folyóiratban jelent meg publikációja, köztük több corvinusos kollégájával közösen írt tanulmánya is. Beszélgetésünkkor pedig már lelkesen sorolta a közeljövő kutatási terveit. Tavaly szeptemberben költözött Budapestre és idén júniusig összesen kilenc hónapot tölt majd az egyetem nemzetközi kutatóközpontjában, a Corvinus Institute of Advanced Studiesban (CIAS). 

Az indiai származású, hosszabb ideje Franciaországban élő kutató három fő kutatási területe a vállalkozások jellemzői, szervezeti működéssel kapcsolatos témák, illetve a családi vállalkozások és multinacionális szervezetek szürke gazdaságban működő oldalának vizsgálata. A kutató saját bevallása szerint az interdiszciplináris megközelítés híve, egy-egy témáját szereti a lehető legszélesebb spektrumból, gyakran a szűken vett menedzsmentaspektustól kicsit elrugaszkodva is megvizsgálni. A közelmúltban például egy D1-es besorolású nemzetközi folyóiratban jelent meg tanulmánya, amelyben a különböző vállalkozási formák szervezeti működésének negatív és pozitív oldalát, illetve ezek etikai vonatkozásait vizsgálta.   

„A CIAS, illetve az Egyetem kutatóiban a kezdetektől nagyszerű partnerekre és szerzőtársakra leltem, akik értékes szempontokkal támogatnak a kutatási témáim interdiszciplináris megközelítésében” – teszi hozzá a szakember.  

Amitabh Anand először 2023 januárjában járt Magyarországon, akkor corvinusos oktatók meghívására menedzsment témájú előadásokat tartott az Egyetem hallgatóinak. Az országba és az Egyetembe is azonnal beleszeretett, ezért is jelentkezett aztán a CIAS vendégkutatói ösztöndíjprogramjára.  

Szeretem a hagyományostól kicsit eltérő kutatási témákat. Az egyik corvinusos szerzőtársammal például most éppen egy olyan tanulmányon dolgozunk, amelyben a munkahelyen való szundikálás produktivitást növelő hatását vizsgáljuk. Egy másik, jelenleg futó kutatásomban pedig azt vizsgálom, hogy milyen szerepet tölt be az életkor az alkalmazottak szervezeten belüli diszkriminációjában” − magyarázza a kutató.  

Elmondása szerint az elmúlt fél évben nagyon sokat tanult corvinusos kollégáitól a magyar családi vállalkozások működési sajátosságairól, és szerinte ez lesz az egyik legértékesebb útravaló, amit magával visz az Egyetemen eltöltött időszakról.  

Ha éppen nem a kutatásaival foglalkozik, akkor Amitabh igyekszik kiélvezni Budapest pezsgő éjszakai életét. Egyik hobbija a táncolás, ezért előszeretettel látogatja ismerőseivel a fővárosi táncklubokat, illetve a város gazdag gasztronómiai kínálatát is nagyon megkedvelte az elmúlt félévben.   

„Szerintem Budapest a külföldiek számára is egy abszolút élhető és szerethető város, nagyon élvezem, hogy itt szinte mindenki beszél angolul, igazából soha nem éreztem még magamat elveszve ebben a városban” – teszi hozzá a kutató, aki júniusig szakmailag és magánemberként is igyekszik minden percét kihasználni a Magyarországon töltött vendégkutatói időszaknak.  

Azt is hozzáteszi, hogy a Corvinustól akkor sem szeretne nagyon elszakadni, ha nyáron véget ér az ösztöndíja: „már most látom, hogy olyan értékes emberi és szakmai kapcsolatokra sikerült itt szert tennem, amik reményeim szerint még hosszan elkísérnek a szakmai pályafutásomon”. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 10:01:31