Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: A Princeton oktatója új szempontokat talált kutatásához a Corvinus intézetében

2023-11-09 10:00:00

Az emberi élet értékét vizsgálja Michael Thate, aki nem először érkezett a Corvinusra, évek óta együttműködik a Corvinus Gazdaságetikai Központjával.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Princeton oktató-kutatója a tanév elején egy hónapot töltött Budapesten a Corvinus Institute of Advanced Studies (CIAS) non-resident vendégprofesszori ösztöndíjával, jövő tavasszal pedig újra visszatér majd Budapestre egy hónapra. Rövid magyarországi tartózkodása alatt egy folyamatban lévő kutatásán dolgozott, ami az emberi élet értékét vizsgálja jogi és közgazdasági aspektusból. Az egyik esettanulmány, amelyen keresztül ezt a kérdést elemzi, a 9/11-es terrortámadásban érintett áldozatok családjainak anyagi kompenzációja. Ez egyfelől természetesen lehetetlen küldetés, hiszen elvesztett szeretteiket nem lehet pénzzel pótolni, mégis, a tragédiát követő pereskedések során óhatatlanul előkerült az emberi élet számszerűsíthetőségének kérdése.   

„Ez egy nagyon összetett és bonyolult kérdés szerintem, de kár lenne tagadnunk, hogy a kapitalista világban, amelyben élünk, bizonyos értelemben az emberi életet is beárazzuk” – mondja Thate, aki jelenleg történelmi, etikafilozófiai, gazdasági és szabályozói oldalról próbálja megközelíteni ezt az összetett kérdést.  

Elmondása szerint a CIAS-ban töltött egy hónap a kérdés jogi aspektusainak vizsgálatához adott számára hasznos új szempontokat. Az amerikai és a különböző európai országok állami szabályozásai között nagy különbségeket lát a kutató, amik szerinte nagyban meghatározzák, hogy egy-egy országban hogyan viszonyulnak az emberi élet értékéhez.  

Thate jövő tavasszal a CIAS vendégprofesszori ösztöndíj keretében újabb egy hónapot fog az egyetemen tölteni, amit elsősorban az intézet és a Corvinus kutatóival való inspiráló szakmai beszélgetések miatt vár nagyon. Az egyetemmel való szakmai együttműködése egyébként egészen 2017-ig nyúlik vissza, a Corvinus Gazdaságetikai Központ és a Princeton University Faith and Work Initiative között évek óta intenzív szakmai munka folyik. A közelmúltban egy közös tanulmánykötet is megjelent Michael Thate és Zsolnai László, a Corvinus professzorának szerkesztésében, amely a humán értékek helyét és lehetőségeit vizsgálja az üzleti működésben.  

„A globalizáció egyre több etikai dilemma elé fog állítani minket – állítja a kutató – vegyük például a legszerethetőbb márkákat. Az Apple, ami benne van a világ top 10 brandje között, köztudottan kiszipolyozta a természetet, és gyermekmunkásokkal dolgoztatott harmadik világbeli országokban. Hogyan lenne helyes nekem ehhez a tényhez fogyasztóként viszonyulnom? Dobjam el a Macbookomat és az Iphone-omat, amiket egyébként szeretek használni?”  

Thate többször járt már Budapesten, de azt mondja, hogy mostani tartózkodása alatt sikerült csak igazán megtapasztalnia a város egyediségét: „kulturálisan és intellektuálisan ez egy nagyon izgalmas hely szerintem. Imádtam késő estig kávézókban és bárokban üldögélni, egy pohár bor mellett olvasni a könyvemet. A másik kedvenc esti programom pedig hegedűkoncertek hallgatása volt a Zeneakadémián”.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 15:58:17