Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „A magyar kutatók a világon szinte mindenhol megállják a helyüket” – interjú Végh Lászlóval

2023-10-26 14:40:00

A London School of Economics and Political Science magyar származású oktató-kutatójával, Végh Lászlóval beszélgettünk, aki ebben a tanévben összesen két hónapot kutat vendégprofesszorként a Corvinus Institute of Advanced Studies-ban.
Budapesti Corvinus Egyetem

A matematikus Végh László 11 éve oktat és kutat a London School of Economics and Political Science Matematika Tanszékén. A CIAS-ba non-resident ösztöndíjjal érkezett, így a 2023/2024-es tanévben összesen két hónapot fog Budapesten tölteni.  

Doktori képzését az ELTE matematika PhD-programján végezte, majd egy posztdoktori ösztöndíjjal két évet az Egyesült Államokban töltött az atlantai Georgia Institute of Technology-n. Innen már viszonylag egyenes útja vezetett Londonba, ahol azóta is oktat és kutat. 

„Az én területemen különösen sok kiváló kutató dolgozik Magyarországon, Londonból is folyamatosan tartom velük a szakmai kapcsolatot, illetve időről időre igyekszem személyesen is hazatérni és dolgozni velük. Ezért is örülök nagyon ennek az ösztöndíjnak, amit a CIAS biztosít” – mondja a kutató.  

Az elméleti matematikai optimalizálással foglalkozó Végh László most éppen lineáris komplementaritási problémák megértésén és megoldásán dolgozik magyar kutatótársaival közösen. Kutatóként fontos korábbi eredménye volt egy hálózati optimalizálási kérdésre, az úgynevezett aszimetrikus utazóügynök problémára való algoritmus kidolgozása.  

„Arra a kérdésre próbáltam megoldást találni, amikor egy ügynök szeretné az adott országban az összes várost végig járni minél rövidebb utazási idővel és útvonalon. Ez a probléma sok alkalmazott területen felbukkan, többek között a chipdesign vagy a genetika területén is” – magyarázza a kutató.  

Jelenleg egyéves alkotói szabadságát tölti londoni munkahelyén, ezért ebben a tanévben nem kell tanítania. Az így felszabaduló időt igyekszik intenzív kutatással és szakmai kapcsolatépítéssel tölteni, amelyhez szerinte a CIAS-ösztöndíj remek alapot teremt.  

„A tanítás Londonban is állandó leterheltséget jelent tanév közben, ami mellett természetesen nehezebb haladni a kutatásokkal, hiszen a munkaidő felét az órákra való készülés és a tanórák megtartása viszi el” – említi ő is a kutatás és az oktatás összeegyeztetésének kihívásait. Ezzel együtt is nagyon elégedett a londoni akadémiai munkafeltételekkel, mert mint mondja, tisztában van vele, hogy a magyar egyetemeken oktatóként sokkal nagyobb óraterhelése lenne. Ezért is tartja jó kezdeményezésnek a Corvinus CIAS Intézetét, ahol a dedikáltan kutatás irányába elkötelezett akadémiai szakemberek kizárólag erre a területre koncentrálhatnak.  

Végh László feleségével és három gyermekével él Londonban. Gyermekei már mindannyian a brit fővárosban születtek, kint járnak iskolába. Ezért bár szívesen maradna egybefüggő hosszabb időszakokat is Magyarországon, most csak rövidebb budapesti tartózkodásokat tudott vállalni. Szabadideje nagy részét is öt-, nyolc- és tízéves gyermekeivel tölti. Ha éppen itthon vannak, akkor Budapestet vagy a vidéket járják, illetve Londonban is rengeteget barangolnak a családjával.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.17. - 17:16:30