Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: ,,Az új helyek is inspirálják a kutatásaimat”

2023-03-10 08:00:00

Sorozatunk következő részében Kristian L. Nielsent mutatjuk be, aki a Copenhagen Business School-ról érkezett a Corvinusra és a soft power mint hatalomtechnikai eszköz európai kapcsolatokban betöltött szerepével foglalkozik.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Sorozatunkkal a CIAS nemzetközi kutatóközpontjába érkező tudósokra hívjuk fel a figyelmet azzal a szándékkal, hogy még jobban integráljuk őket itt-tartózkodásuk ideje alatt egyetemi közösségünkbe.  

Nem kell feltétlenül mindig közös publikációban gondolkozni, már egy-egy kollégákkal való szakmai beszélgetés is új lendületet adhat az egyéni kutatásnak is, vallja Kristian L. Nielsen, a CIAS Koppenhágából érkezett vendégkutatója.  

,,Szeretek új helyekre menni és új dolgokat kipróbálni, ez inspirálja a kutatásaimat” – az eredetileg történész végzettségű, később a politikatudomány irányába fordult Kristian elsősorban ezzel magyarázza, hogy az elmúlt évtizedben Észtországban, az Egyesült Államokban és Bosznia-Hercegovinában is megfordult vendégoktatóként vagy kutatóként.  

A CIAS programjában egykori doktori disszertációjához, a soft powerhez kanyarodik vissza, illetve ezt a témáját kutatja tovább: ,,A soft power mint hatalomtechnikai eszköz igazából nem azt jelenti, hogy rávegyelek, azt csináld, amit én akarok, hanem hogy előzetesen már a gondolkodásmódodat is formáljam arról, hogy mit is akarsz igazán”. Kristian az utóbbi években Ukrajna Európai Unióhoz való fokozatos közeledésén keresztül tanulmányozta a soft power hatalomtechnikai eszköz európai kapcsolatokat is formáló erejét.  

,,Kivételes lehetőség kizárólag a kutatásomra koncentrálni és tanulmányokat írni ebben az időszakban, de a kollégákat és az intézeti légkört is nagyon megszerettem” – mondja a CIAS-ról. Az ösztöndíjprogrammal június végéig tud maradni, de már most nyitott a hosszabbítás lehetőségére.  

Kristian a Corvinuson látja magyar kollégái igyekezetét, illetve az egyetem vezetésének ösztönzését, hogy minél több nemzetközi publikáció szülessen. Az elmúlt években több európai egyetemen is megfordulva azt tapasztalta, hogy a jó hangulatú munkakörnyezet a legfontosabb előfeltétele a rangos nemzetközi folyóiratokban való publikálásnak. Szerinte az átlátható és reális elvárások további motivációt jelenthetnek az ambiciózus kutatóknak. 

A CIAS vendégkutatója első pillantásra beleszeretett Budapestbe, de ezen nem is csodálkozik, mert különösen vonzzák azok az európai nagyvárosok, amelyeket egy tekintélyes folyó szel ketté. A Dunával első perctől jó barátságba került, Budapestre érkezése után két héttel beiratkozott egy fővárosi kajak-kenu klubba, így egy régi kedves hobbiját tudja most ismét gyakorolni. ,,A tél most egy kis pihenőre kényszerített, de remélem, hogy egy hónap múlva már ismét a Dunán lehetek. Gyönyörű ez a város, nagyon várom itt a tavaszt.” 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.02.26. - 15:11:09