Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CEMS-partneregyetemek hallgatói szimulálták a COP28 klímatárgyalást

2023-05-25 13:13:00

A szimulációban a Corvinus Egyetem hallgatói és oktatói is részt vettek.

Budapesti Corvinus Egyetem

8 CEMS-partneregyetem 108 nemzetközi hallgatójának részvételével szimulálták az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) COP28 klímatárgyalását a CEMS Master képzésen elérhető “Model UNFCCC CEMS Climate Strategy Roleplay” című tantárgy részeként. 

A Model UNFCCC CEMS Climate Strategy Roleplay olyan egyedülálló, innovatív kurzus, mely lehetőséget kínál a hallgatók számára, hogy aktív résztvevőként tapasztaljanak meg egy, az egész világ jövője szempontjából döntő jelentőségű, komplex, multilaterális tárgyalást. 

A kurzust lezáró tárgyalási szimulációt idén Kölnben rendezték meg. A háromnapos program során plenáris üléseken, négy munkacsoportban, illetve informális keretek között tárgyaltak a hallgatók a világ különböző országainak delegáltjaként, azok érdekeit képviselve az új klímaegyezmény tartalmáról, felhasználva a kurzus során szerzett, a klímaváltozással és az UNFCCC működésével és a különböző tárgyalási technikákkal kapcsolatos ismereteiket. 

Intenzív, éjszakába nyúló egyeztetések és kompromisszumok eredményeképpen a hallgatóknak a harmadik nap végére sikerült megállapodni a „Kölni Vállalásokról”, melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre fókuszáltak: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére (mitigáció), a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási lehetőségekre (adaptáció), ezek finanszírozására, a megoldásokat ösztönző piaci mechanizmusok kidolgozására, valamint a klímamenekültekkel és a veszteségekkel/károkkal kapcsolatos kérdések kezelésére. 

A corvinusos hallgatók idén Ausztrália, Peru, illetve a Salamon Szigetek delegáltjainak bőrébe bújva igyekezték országaik érdekeit érvényesíteni a tárgyaláson, ketten pedig a mitigációra fókuszáló munkacsoport elnökségének rendkívül nagy kihívást jelentő szerepét töltötték be. 

A három napos intenzív klímastratégia-szimuláció sikere alapján kijelenthető, hogy ez a szoros nemzetközi együttműködésben 15 éve működő, aktuális tudásra építő kurzus képes a döntéshozók következő generációját hatékonyan felkészíteni arra, hogy szembenézzenek a klímaváltozás kezeléséhez szükséges komplex kihívással. 

A szimuláció a Kölni Egyetem szervezésében valósult meg, a Budapesti Corvinus Egyetem, az ESADE (Barcelona), a Bocconi (Milánó), a St Gallen-i Egyetem, a Stockholm School of Economics, az NHH (Bergen), valamint az SGH Warsaw School of Economics hallgatóinak és oktatóinak részvételével. A Corvinus Egyetemen a kurzust Dr. Zsóka Ágnes és Dr. Széchy Anna oktatják.  

A klímatárgyalás szimuláció résztvevői a Corvinus kurzusáról Adrian Josef Amon, Carl Barford, Eva DeSousa, Melanie Haket, Kathrine Hjelmevoll, Kókai Annamária, Kósa Bálint, Magyar Dóra Anna, Nino Santiago voltak. 

A kurzusról és a 35 éves fennállását ünneplő CEMS közösség fenntarthatósági törekvéseiről bővebb információ itt olvasható. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 11:58:28