Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CEMS Model UNFCCC Climate Strategy Roleplay

2022-06-03 10:41:11

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett mesterszintű tanulmányokkal kombinált CEMS Master képzés olyan akadémiai és üzleti vezetésben jártas szakemberek ismereteit tömöríti, akik a gyakorlatban is képesek átadni tudásukat.

A képzés számos lehetőséget nyújt a hallgatók számára, hogy megszerzett ismereteiket különböző megmérettetéseken teszteljék. A Model UNFCCC CEMS Climate Strategy Roleplay című tantárgy keretein belül az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének COP27 klímatárgyalását szimulálták a CEMS partneregyetemek, 224 nemzetközi hallgató, köztük corvinusos diákok aktív részvételével. 

A Model UNFCCC CEMS Climate Strategy Roleplay olyan egyedülálló, innovatív kurzus, mely lehetőséget kínál a hallgatók számára, hogy aktív résztvevőként tapasztaljanak meg egy, az egész világ jövője szempontjából döntő jelentőségű, komplex, multilaterális tárgyalást. Az elmúlt két év online környezetben megvalósult konferenciái után idén ismét személyes jelenléttel történhetett a tárgyalási szimuláció megrendezése Varsóban, 10 CEMS partneregyetem 224 hallgatójának, valamint a kurzus oktatóinak részvételével. A kétnapos program során plenáris üléseken, négy munkacsoportban, illetve informális keretek között tárgyaltak a hallgatók a világ különböző országainak delegáltjaként, azok érdekeit képviselve az új klímaegyezmény tartalmáról, felhasználva a kurzus során szerzett, a klímaváltozással és az UNFCCC működésével, illetve a különböző tárgyalási technikákkal kapcsolatos ismereteiket. Intenzív, éjszakába nyúló egyeztetések és kompromisszumok eredményeképpen a hallgatóknak a második nap végére sikerült megállapodni a „Varsói Egyezményről”, mely a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre fókuszált: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére (mitigáció), a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási lehetőségekre (adaptáció), ezek finanszírozására, a megoldásokat ösztönző piaci mechanizmusok kidolgozására, valamint a klímamenekültekkel és a veszteségekkel/károkkal kapcsolatos kérdések kezelésére.  

A kétnapos intenzív klímastratégia szimuláció sikere alapján kijelenthető, hogy ez a szoros nemzetközi együttműködésben 14 éve működő, teljességgel aktuális tudásra építő kurzus képes a döntéshozók következő generációját hatékonyan felkészíteni arra, hogy szembenézzen a klímaváltozás kezeléséhez szükséges komplex kihívással. A szimuláció az SGH Warsaw School of Economics szervezésében valósult meg, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Kölni Egyetem, az ESADE (Barcelona), az RSM (Rotterdam), a Bocconi (Milánó), a St Gallen-i Egyetem, a Stockholm School of Economics, az NHH (Bergen), valamint az Aalto Egyetem (Helsinki) hallgatóinak és oktatóinak részvételével. A Corvinus Egyetemen a kurzust Dr. Zsóka Ágnes és Dr. Széchy Anna oktatják.  

A klímatárgyalás szimuláció résztvevői a Corvinus kurzusáról: 

Chen Keyuan, Csintalan Sára Rebeka, Farkas Réka, Hermine de Francqueville, Clémentine Garillon, Annabel Groen, Hajnal Ádám, Estelle Lalisse, Achille Lange, Lengyel Dániel Miklós, Sóti Mirella, Szabó Dénes Ferenc, Szűcs Fanni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.21. - 00:49:30