Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CEMS klímakonferencia a Corvinus Egyetemen

2024-04-29 10:47:00

Idén 16. alkalommal rendezik meg a Model UNFCCC konferencia-szimulációt május 9-11. között, amelynek ezúttal a Corvinus Egyetem ad otthont. A konferenciára 9 európai, CEMS partner egyetemről több mint 150 hallgató érkezik.
Budapesti Corvinus Egyetem

Az eseményen a Norwegian School of Economics, a Stockholm School of Economics, az SGH Warsaw School of Economics, az ESADE Barcelona, a Budapesti Corvinus Egyetem, a St. Galleni Egyetem, a Kölni Egyetem, a Rotterdam School of Managment és a University College Dublin CEMS hallgatói vesznek részt. A rangos eseményt Dr. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért felelős utazó nagykövete nyitja meg. 

A diákok vállalják a különböző országok és nonprofit szervezetek képviselőinek szerepét, hogy konszenzusra jussanak az éghajlatváltozás mérséklésére és hatásaihoz való alkalmazkodásra irányuló ambiciózus stratégiákról. A megbeszélés olyan kérdésekre összpontosít, mint a kibocsátások csökkentése, a globális felmelegedéshez való alkalmazkodás a megfelelő erőforrások felhasználásával, valamint a nemzetközi éghajlat-változási szabályozással kapcsolatos egyéb fontos intézkedések. 

Interjút készítettünk Széchy Annával, az UNFCCC modell – CEMS stratégiai szerepjáték kurzus egyik professzorával, az idei konferencia főszervezőjével. 

Anna elmagyarázta, hogy az UNFCCC – CEMS stratégiai szerepjáték, a mesterképzésben részt vevő hallgatók választható kurzusa a félév végén egy háromnapos konferenciaszimulációval zárul. A kurzus felkészíti a hallgatókat erre az eseményre az éghajlatváltozás okainak és hatásainak, a technológiai megoldásoknak, a szakpolitikai eszközöknek és az üzleti válaszoknak a megvitatásával, valamint az UNFCCC folyamatának és aktuális kérdéseinek megértésével.  

A félév elején a hallgatók általános ismereteket szereznek a fenti kérdésekről, majd folytatják a felkészülést azáltal, hogy megismerik annak az országnak a helyzetét és helyzetét, amelyet a konferencián képviselnek. Az országok elosztásakor fontos, hogy senki ne képviselje a saját országát. A tárgyalások során sok ellentétes álláspont van, és a hallgatóknak meg kell tanulniuk hatékonyan képviselni érdekeiket és kompromisszumokat kötni, hiszen a konferencián – akárcsak a valós klímatárgyalásokon – csak konszenzussal lehet döntéseket hozni. 

A kurzuson részt vevő hallgatókat számos kritérium alapján értékelik. Az osztályzat a félév során végzett munkájukon, a szimulációban való aktív részvételükön és a kurzus végén készült reflexiós jelentésükön alapul. 

Anna tapasztalatai szerint a hallgatók általában kivételesen jól teljesítenek a konferenciákon, a téma összetettsége, a kezdeti zavarodottság és az idő szorítása ellenére. Az esemény végére az álláspontok közelednek egymáshoz, és egy rendkívül realisztikus klímaegyezményt fogadnak el. 

Ez a kurzus nemcsak a nemzetközi tanulmányokat folytató hallgatók, hanem minden Corvinus-hallgató számára hasznos, hiszen a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás fontos szerepet játszik mind a köz-, mind az üzleti szférában, és közgazdászként nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezeket figyelmen kívül hagyjuk. Ezenkívül ez a kurzus egyedülálló lehetőséget kínál nemzetközi tapasztalatok és hálózatépítési lehetőségek megszerzésére, nem is beszélve az egész életen át tartó tapasztalatokról. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.15. - 02:14:14