Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Bronzérmes lett esetoldó csapatunk Thaiföldön

2023-06-20 09:49:00

A Corvinus csapata harmadik helyezést ért el a Chulalongkorn International Business Case Competition nevű thaiföldi alapszakos nemzetközi esetversenyen.
Budapesti Corvinus Egyetem

A világ 20 vezető gazdasági egyeteme képviselte magát a Chulalongkorn International Business Case Competition (CIBCC) nevű alapszakos nemzetközi esetversenyen. Hallgatóink többek között a National University of Singapore, a University of Technology Sydney, a Chulalongkorn University és a Mahidol University csapatai felett arattak győzelmet és kerültek a verseny döntőjébe, ahol a kiemelkedő harmadik helyen végeztek. A versenyen egyetemünket négy hallgató, Kálmán Anna, Kopka Noémi, Nyikos Márton és Tóth Trisztán képviselte. 

„Amikor megláttuk ezt a névsort, nyeltünk egy nagyot, hiszen a világ legjobb üzleti egyetemeiről beszélünk, aztán belegondoltunk, hogy mi is nagyon magas színvonalon tudunk teljesíteni. Sőt, utólagos beszélgetésből az is kiderült, hogy a többi csapat legalább annyira tartott tőlünk, mint mi tőlük” – idézte fel Nyikos Márton a kezdeti félelmeket. 

Az elért eredmény a versenyt megelőző alapos felkészülésnek köszönhető, melyet a csapat mentora, Dr. Stocker Miklós, a Vezetéstudományi Intézet Intézetvezetője irányított. „A felkészülés során összesen 5 esetet oldottunk meg, ezek jelentették a felkészülésünk gerincét. A hangsúly azon volt, hogy a csapatot összecsiszoljuk minél jobban, hogy éles verseny során a munka maximálisan effektív legyen. Ez szerintem jól sikerült, és jól együttműködve tudtunk az esetek szempontjából releváns és színvonalas megoldásokat hozni, amellyel a döntőben is helyt tudtunk állni” – emelte ki Tóth Trisztán. 

Hallgatóink a versenyt megelőző hónapokban az esetoldások mellett alapos kutatómunkát is végeztek, amely során elmélyítették ismereteiket különböző iparágakban és megismerték a thai vállalati kultúrát is. „Divíziógyőztesnek lenni és a verseny végén harmadiknak lenni felfoghatatlan dolog egy ilyen rendezvényen, de ezt az eredményt rengeteg felkészülés, kemény munka és áldozat előzte meg” – tette hozzá Kopka Noémi. 

Az egyhetes verseny során a csapatok két üzleti problémát oldottak meg. Az első 8 órás eset a BeBetter Wellness nevű cégről szólt, amely személyre szabott wellness-szolgáltatásokat nyújt számos területen. A cég a megfelelő célcsoport meghatározására és a rövidtávú bevételnövelésére keresett megoldást. A második eset kidolgozására 24 óra állt a csapatok rendelkezésére, melyben a Phuket-sziget 2040-ig megvalósuló karbonsemleges működését dolgozták ki. 

„A 24 órás eset megoldása nagy kihívást jelentett, mivel az eset szokatlan volt. A téma Phuket-sziget 2040-re történő net zero vállalásáról szólt. Ehhez az esethez el kellett engednünk mindent, amihez az előadás szerkezetét illetően hozzászoktunk. A megérzéseinkre kellett hallgatnunk, és bíznunk kellett az ösztöneinkben. Szerencsére a megszerzett tudásunknak és a dinamikus csapatunknak köszönhetően egy nem szokványos megoldással tudtunk előállni, amely nagyon tetszett a zsűrinek” – mondta Kálmán Anna. 

„Végig arra fókuszáltunk, hogy az ötletek egyediek és kreatívak, de mégis megvalósíthatóak legyenek, és rájöttünk, hogy ez most nem az az eset, ahol mély stratégiai implementációt várnak el tőlünk. Ez az irány már csak azért is bizonyult jónak, hiszen a döntőben a végső győztes Erasmus Rotterdam University is ugyanezzel a struktúrával állt elő” – tette hozzá Nyikos Márton. 

A verseny szervezői egész héten át különféle programokat szerveztek a csapatoknak, így hallgatóinknak lehetősége volt megismerni a többi egyetem csapattagjait, valamint betekintést nyertek a thai kultúrába is. A hét során többek között ellátogattak a phuketi elefántrezervátumba, ahol közelről megismerhették az állatokat, megetethették őket, fürödhettek velük és speciális gyógykenőcsöt készíthettek a bőrükre.  

„A sok rangos egyetem sok tehetséges diákot küldött a versenyre, akikkel nem csak szakmai eszmecserét tudtunk folytatni, hanem igazi kapcsolatokra és barátságokra tehettünk szert, ami megfizethetetlen dolog” – mondta Kopka Noémi. 

A csapat tagjai az egyetemi tanulmányaik során elvégezték a Case Track kurzusrendszert, melyben elsajátították az üzleti esetoldáshoz szükséges kereteket. Az alapszakos tanulmányok során a Case Track utolsó mérföldköve a Cases on International Business Strategy (CIBS) kurzus, ennek elvégzése után választották ki hallgatóinkat, hogy képviselhessék egyetemünket a nemzetközi színtéren. 

Köszönjük a felkészítésben a CIBS kurzus oktatóinak és a Case Tracket végzett hallgatók munkáját! 

Gratulálunk a csapatnak és mentoruknak a nemzetközi színtéren, a világ vezető gazdasági egyetemei mellett elért kimagasló eredményhez! 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.12. - 17:45:10