Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Azonnali kormányzati támogatást kaphatnak az induló Horizont Európa projektek

2023-03-16 14:49:21

A kormány azonnali, 5 milliárdos támogatást nyújt a magyar modellváltó egyetemek európai kutatói programjainak előfinanszírozására. Azok az egyetemek pályázhatnak az NKFI Hivatal önerőalapjára, amelyeket az EU kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A magyar kormány 5 milliárd forintos azonnali segítségének köszönhetően 9 magyar egyetem – köztük a Corvinus – 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek költségeit az Európai Unió átmenetileg nem finanszírozza meg. 

A forrásra a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapon keresztül ad fedezetet. Az érintett intézmények egyszerűsített, gyorsított eljárásrendben, az NKFI Hivatal egyedi támogatási rendszerén keresztül tudják benyújtani támogatási igényüket. Az igényelhető támogatás mértéke megegyezik a nyertes Horizont Európa projekthez kapcsolódóan az egyetem által vállalt társult tagsággal járó önerő mértékével. Az NKFI Hivatal a támogatás folyósításakor 100% előleget biztosít. A kérelem beadása után az NKFI Hivatal azonnal megkezdi a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges adminisztratív lépéseket.  

Az NKFIH felhívja az érintett felsőoktatási intézmények figyelmét, hogy a Horizont Európa Programban elnyert pályázaton társult partnerség esetén is javasolja azon jog fenntartását, hogy ha a 2022/2506 Tanácsi (EU) határozat hátrányos rendelkezései a felsőoktatási intézményre nézve megszűnnek, úgy a felsőoktatási intézmény teljes körű kedvezményezettként vesz részt a konzorciumban. 

„A kormány nem hagyja cserben a magyar kutatókat és hallgatókat. Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon” – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium a közleményben. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár Facebookon kedden videóban is beszámolt a döntésről. 

Forrás: KIM, MTI, NKFIH 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 05:56:22