Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az üzleti esettanulmányi versenyek Bajnokok Ligájában arattak divíziós győzelmet hallgatóink

2023-03-10 11:10:31

A Corvinus másodszor képviseltette magát az új-zélandi Champions Trophy Case Competition nevű versenyen.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az esetversenyek világbajnokságának számító versenyt január 29. és február 5. között rendezték meg az új-zélandi Auckland városában. A versenyre a megelőző naptári év rangos globális üzleti esetoldó versenyein a legjobb összesített eredményt elért tizenkét egyetemet hívták meg a szervezők. A Corvinus-csapat tagjai Fakli Fanni, Őrsi Zsanett, Szabó Kíra és Zombori Péter voltak, akik 2022-ben már mindannyian szereztek egy-egy globális versenyen aranyérmet. A felkészítésüket Kozma Miklós egyetemi docens vezette. 

„A Bajnokok Ligája a legmagasabb szintű megmérettetés az általános üzleti esetversenyek globális mezőnyében. Ennek megfelelően extrém kihívás az erre való felkészülés, és mindig tanulunk egymástól az eredménytől függetlenül. Az elemzésre épülő megoldásban, az eredményes kommunikációban, a perdöntő szakmai kérdések kiemelésében és a javasolt megoldás eredetiségében minden évben megújul a szakma élvonala. Ehhez tettük hozzá idén a Corvinus-műhely tudását és szűrtük le a saját tanulságainkat a közös tudásból. Életre szóló élmény hallgatóknak, oktatóknak egyaránt” – mondta Kozma Miklós. 

A verseny formátuma különleges volt: a csapatoknak 3 egymást követő nap 3 darab, egyenként 5 órás esetet kellett megoldania, papírra írt és rajzolt diákkal, internethozzáférés nélkül, amelyet utána írásvetítővel kivetítve prezentáltak. Az esetek egy-egy új-zélandi vállalat problémájával foglalkoztak, illetve fontos szerepet kapott az őslakos Maori kultúra és annak értékei is. 

„Nagyon különleges élmény volt számomra a Champions’ Trophy, és nem elsősorban az új-zélandi helyszín, sokkal inkább a verseny és a versenyző csapatok világszínvonala miatt. Kifejezetten izgalmas volt három ennyire különböző vállalat problémáira megoldásokat kidolgozni, a papíros, minden elektronikai eszköz nélküli formátum pedig új kihívásokat és izgalmakat jelentett, hiszen így teljes mértékben a talpraesettség, a rutin és a józan ésszel párosult szakmai tudás került előtérbe a verseny során” – mondta a csapat egyik tagja, Zombori Péter. 

Az első esetcég az ANZ Bank, vagyis a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező új-zélandi bank volt. A csapatok azt a feladatot kapták, hogy hogyan tudná a bank a jobban megtartani ügyfeleit és új ügyfeleket bevonzani elsősorban a 18-30 éves korosztályból az újonnan bevezetett open banking (nyílt bankolás) és az új fogyasztói igények és viselkedés ellenére. A csapat egy olyan megoldást hozott, amely az ügyfelek pénzügyi tudatosságát építi, melynek köszönhetően az ANZ jobb ajánlatokhoz segíti hozzá őket, emiatt nőni fog az elköteleződésük a bank iránt. Ezzel a megoldással csapatunk első helyen végzett a divíziójukban. 

A második esetcég a NTKMADE Ltd., egy 2011-ben alapított helyi divattal és kiegészítőkkel foglalkozó dizájncég, amely magas minőségű és divatos Maori ruhákat és kiegészítőket készít. A feladat az volt, hogy hogyan tudja a vállalkozónő tovább növelni a vállalkozását a cég értékeit és autentikusságát megtartva. 

A harmadik eset a New Zealand Sailing Trust nevű nonprofit szervezet volt, amely azzal foglalkozik, hogy megismertesse a fiatal generációkkal, elsősorban általános iskolásokkal a hajózás, vitorlázás és a tenger szeretetét, miközben hasznos készségeket is elsajátítanak. A két kérdés, amelyekre választ vártak a csapatoktól, az volt, hogy hogyan tudják erősíteni a jelenlétüket Új-Zélandon belül és hogyan tudnak egy elkötelezett személyzeti csapatot megtartani és új tagokat bevonzani. 

A csapatunk a három kör végére a divízió második helyén állt a Copenhagen Business School diákjaival azonos pontszámmal, azonban az aznapi teljesítmény alapján a dán csapat jutott tovább. Annak ellenére, hogy nem prezentálhattak a döntőben, hallgatóink komoly elismerést arattak és emellett értékes eszközöket és szemléletet tanultak a versenyen eltöltött hét alatt. 

Fanni így foglalta össze a tapasztalatait: „bár nem mi vittük haza a Maori figurát ábrázoló kupák egyikét, büszkén és boldogan gondolunk vissza erre az egy hétre. Óriási dolog, hogy a Corvinus is ott lehetett az esetoldók legjobbjai között. Jó volt megtapasztalni, hogy a verseny során szakmai érvek döntöttek, rengeteget lehetett tanulni a többi csapattól. Most rajtunk a sor, hogy az eddig összegyűjtött tapasztalatainkat továbbadjuk a “jövő generációjának”. Azt gondolom, megálltuk a helyünket, és ez jól mutatja, hogy jó úton halad az esetoldó közösségünk afelé, hogy a jövőben is – remélhetőleg minél többször – képviselve legyen a Corvinus a Bajnokok Ligájában. “ 

A csapat rengeteg élményt szerzett a legjobb üzleti iskolák legjobb hallgatóival közösen, hiszen egy ilyen versenyre a világ minden tájáról érkeznek tehetséges hallgatók: 

„Fantasztikus érzés volt egy olyan stimuláló és ambiciózus közösségnek a tagja lenni és megmérettetni magam egy olyan versenyen, amin a legjobbak legjobbjai vesznek részt. Kanadától Új-Zélandig terjedő nemzetközi kapcsolatokkal és örökre szóló barátokkal gazdagodtam. A Case Track alatt elsajátított eszközök tárházát sikerült bővíteni, azzal, hogy egy új, papír-alapú, offline műfajt is kipróbálhattunk. Mindenképpen örök emlék marad számomra mind a verseny, mind az utána Új-Zélandon utazással eltöltött idő a csapatommal” – foglalta össze Kíra. 

A Champions Trophy egyik régi hagyománya a Ka Pai Cup. Minden évben megjutalmazzák azt a csapatot, aki nagy lelkesedéssel és pozitivitással vesz részt a versenyen, illetve a legjobban tud azonosulni a helyi, kiwi kultúra értékeivel. Idén a Corvinus csapata nyerte el a Ka Pai kupát, amelyet a csapat büszkén hozott haza. 

A versenyre a Cases on International Business Strategy (CIBS) szabadon választható kurzust elvégzett és a tavalyi év során más üzleti esettanulmányi versenyen első helyezést elérő csapatainkból választották ki a hallgatókat. Ezt követően több hónapos speciális, személyre szabott felkészítő kurzuson vettek részt, amely az adott verseny sajátosságaira összpontosított. A számos workshoppal és próba-prezentációval gazdagított felkészülést a négy hallgató egyéni adottságaira és a várható nemzetközi megoldások jellemzőire szabta a felkészülést vezető oktató. A felkészülés része volt a helyi kultúrával, üzleti gyakorlattal való ismerkedés is. A folyamatot a többi CIBS-oktató mellett több tapasztalt volt versenyző is támogatta tanácsokkal, visszajelzéssel. 

„Úgy gondolom, hogy rengeteg mindent tanultunk a képzésünk alatt eddig is, különösen a Case Track tárgyai során, amelyek kifejezetten az üzleti esettanulmányi versenyzésre készítettek fel, hogy egy ilyen kihívásokkal teli, nemzetközi környezetben is méltón helyt tudjunk állni. A kurzusok során nagyon sokat tanultunk az oktatóinktól és a korábbi csapattársainktól is egyaránt, amelyet minden egyes versenyfelkészülés során egyre magasabb szintre emelünk. Most is nagyon sokat tanultunk a versenyfelkészülés alatt és a versenyen is” – mondta Zsanett. 

Gratulálunk a csapatnak a színvonalas eredményért és hogy méltón képviselték egyetemünket! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 02:14:09