Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Az MI változást hoz a projektmenedzsment területén”

2024-05-14 10:16:00

Fulvio Veraldival, egy nemzetközi olaj- és gázipari vállalat digitális fejlesztési programvezetőjével beszélgettünk a feltörekvő technológiák szerepéről és a kulturális különbségekről a projektmenedzsmentben. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi projektmenedzser posztgraduális képzésén tanul, amit értékes befektetésnek tekint.
Budapesti Corvinus Egyetem

Miért kezdett új egyetemi diploma megszerzésébe? 

Közel 10 éve dolgozom a jelenlegi munkáltatómnál, és 2022 végén új feladatot bíztak rám. Korábban is foglalkoztam már projektmenedzsmenttel, azonban úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy tovább strukturáljam és megerősítsem a tudásomat. MBA programokat kerestem, de nem akartam két évig egyhuzamban tanulni, mert van egy kislányom. Egy új diploma megszerzése azt jelenti, hogy több hétvégét és estét is a tanóráknak kell szentelnem. Csoportos feladatokat is kell végezni, és egyeztetni kell a többi résztvevővel a munkán és az órákon kívül, ami kevesebb időt jelent a családdal. Amikor rábukkantam erre a programra, azt gondoltam, hogy tökéletes számomra: csak egy év, releváns témákkal és szenvedélyes tanárokkal. Beszéltem a vezetőimmel, és ők is támogatták a döntésemet.  

Teljesültek az elvárásai most, hogy a program több mint felét elvégezte? 

Ez egy meglehetősen kompakt program, amely megpróbál minden olyan eszközt megadni, ami támogatni tudja a projektmenedzserek vagy egyéb projektmenedzsment szerepkört betöltő személyek pályáját és útját. A beosztástól is függ, hogy mit tud az ember kihozni belőle. Ha van némi tapasztalata, akkor bizonyos területek biztosan könnyebben megemészthetőek lesznek. Amíg azonban nem csatlakoztam a programhoz, addig inkább a gyakorlatban és nem elméletben szereztem ismereteket. Ezért néhány fogalom teljesen új volt számomra, és a munkatapasztalataimat össze tudtam egyeztetni az elmélettel. Számomra ez egy értékes befektetés, amely egy életen át hasznomra válik. A program minősége kiváló, örülök, hogy részt vehetek benne, és úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam, amikor jelentkeztem. 

Próbált valami újat alkalmazni a munkájában, amit az egyetemen tanult? 

Természetesen, különösen az emberekkel való bánásmód terén. Nagyon hasznosnak bizonyult néhány eszköz és technika annak megértéséhez, hogy hogyan alakulnak, formálódnak és változnak a csapatok. Arra is rájöttem, hogy többet kell megtudnom az MI-alapú megoldásokról, amelyek támogathatják a munkámat. Mielőtt elkezdtem ezt a programot, tudtam a ChatGPT-ről és néhány alapvető megoldásról, de arról nem, hogy ezeket hogyan lehetne felhasználni a termelékenységem növelésére. Mióta elkezdtem mélyebben beleásni magam a témába, és felfedeztem a projektmenedzsmenttel való összefüggéseit, napi szinten használom az MI-t.  

Mit jelent az MI a projektmenedzsment számára? 

A mesterséges intelligencia megváltoztatja a projektmenedzsmentet. Valójában az egyik kurzusunk a virtuális projektcsapatokról és az MI használatáról szólt. Világossá vált számomra, hogy ezek a megoldások elősegítik és növelik a termelékenységet. Az emberek attól félnek, hogy robotok fognak dolgozni az emberek helyett, de ez nem igaz. Ha képesek vagyunk helyesen használni a mesterséges intelligenciát, akkor az több lehetőséget nyit meg előttünk, és fellendíti az emberi fejlődést. 

A program központi eleme a nemzetközi projektmenedzsment megismerése. Hogyan valósult ez meg? 

Sok oktatónk érkezett multinacionális vállalatoktól, mivel a projektmenedzsment manapság általában nemzetközi. Láthattuk, hogyan működnek a különböző vállalatok nemzetközi környezetben, és megtudhattuk, mit kell figyelembe venni, amikor eltérő kultúrákban gondolkodunk. Élveztem, hogy sok oktató valós példákat hozott a kulturális különbségekről és arról, hogy ezek hogyan befolyásolhatják egy projekt sikerét.   

Sok gyakorló szakember tanít a programban? 

Határozottan, és ez véleményem szerint nagyszerű. A tanácsadók például adtak néhány olyan tippet, amelyek valóban hasznosnak bizonyultak a napi munka során. Emellett a csoportunk nagyon sokszínű, így a legjobb gyakorlatokat és a különböző tapasztalatokat kicserélhetjük. Csoportos feladatokat is végeztünk rotációs rendszerben, ezért a csoport legalább felével együtt dolgozhattam, és láthattam, hogyan gondolkodnak és cselekszenek mások. Sok jó ötletet átvehettem más területekről is, és láthattam a különböző szervezeti kultúrák projektmenedzsmentre gyakorolt hatását.  

 

Bővebb tájékoztatás a szakról, jelentkezés menetéről itt érhető el.   

Early bird (kedvezményes) jelentkezési határidő: május 14.  
Jelentkezési határidő: augusztus 31.   

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.17. - 11:40:00