Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az emberi jogok, az akadémiai szabadság és a tudományos közösség

2022-03-18 14:44:53

Prof. Hajnal Györgyöt beválasztották az American Society for Public Administration elnöki tanácsadó testületébe.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az utóbbi két évtizedben egyre gyakrabban sérülnek az alapvető emberi jogok, főként a tudomány szabadsága a világ számos országában. A jelenség a tudományos közösséget is komoly dilemmák elé állítja minden nemzetközi kapcsolódást feltételező területen: a konferenciaszervezés, a kutatói információcserék és együttműködések, a cserediák-programok, a publikációk elbírálása és az akkreditációs folyamatok esetében. 

Ezt felismerve az American Society for Public Administration, a világ egyik legjelentősebb közigazgatás-tudományi szervezete, egy új, kilenc tagú elnöki tanácsadó testületet hívott életre, melynek elnöke prof. Alasdair Roberts, a School of Public Policy/University of Massachusetts Amherst igazgatója. 

A „President’s Committee on International Scholarly Engagement” bizottság célja, hogy 2022-ben rendszeres megbeszélések keretein belül végiggondolja, a tudományok különböző szereplői (tudományos társaságok, egyetemek, egyetemi vezetők, akkreditációs szervezetek, folyóiratok vagy kutatók) a nemzetközi térben megvalósuló interakcióik során hogyan kezeljék a tudományos kutatás szabadságát, valamint az emberi jogok érvényesülését veszélyeztető helyzeteket. A bizottságba a szakma legelismertebb képviselői kaptak meghívást; a hat amerikai tag mellett a három nemzetközi tag egyikeként a Corvinus Gazdaság- és Közpolitika Intézetének vezetőjét, Prof. Hajnal Györgyöt is felkérték a tisztség betöltésére. 

A bizottsággal kapcsolatos információk itt és itt érhetők el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 22:41:24