Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Az ellátási lánc sötét oldala” – Corvinus DSG szakmai nap 2024

2024-04-22 14:39:00

Április 10-én került sor a Corvinus DSG idei szakmai napjára. A rendezvény fő témája az ellátási lánc menedzsment volt. Együttműködő partnereink a hageni FernUniversität, a DUIHK és az AUDI Hungária Zrt voltak. Az eseményt anyagilag a Német Akadémiai Csereszolgálat (DAAD) támogatta. A rendezvény intenzív hallgatói közreműködés mellett valósult meg.
Budapesti Corvinus Egyetem

A 2024-es DSG szakmai nap a társadalmi és ökológiai fenntarthatóságról szólt a globális ellátási láncokon belül. Prof. Dr. Kieckhäfer, a hageni FernUniversität üzleti adminisztrációs tanszékének vezetője rendkívül informatív szakmai előadást tartott. Előadása elején bemutatta, hogy az összetett ellátási láncokon belül akut cselekvési igény van. Ez különösen jól látható a lítium-ion akkumulátorok példáján, amelyek nélkülözhetetlenek az egyéni közlekedés elektromobilitás irányába való elmozdulásához. A szükséges ritkaföldfémeket gyakran olyan régiókban bányásszák és dolgozzák fel, amelyek fenntarthatósági szempontból megkérdőjelezhetők. Ezenkívül Prof. Kieckhäfer bemutatta a Németországban már hatályos ellátási lánc átvilágítási törvényt és az új európai vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvet. Ezzel összefüggésben ismét hangsúlyozta a fenntarthatósági jogszabályok fontosságát. 

A rendezvény második fénypontja egy panelbeszélgetés volt, amely intenzíven foglalkozott az új beszállítói törvény cégekre és az európai gazdasági térségre gyakorolt hatásaival. A panelbeszélgetésen a tudományos világ és az üzleti élet négy ismert személyisége vett részt: Prof. Dr. Karsten Kieckhäfer mellett Dr. Gritsch Mátyás, a Felső-Ausztriai Gazdasági Főiskola Logisztikum részlegének oktatója és a Corvinus Egyetem munkatársa, Molnár Ádám, az AUDI Hungaria Kft. Erőátviteli Divízió logisztikai vezetője, és Dirk Wölfer a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (DUIHK). Az első rész moderátorai Jonas Pyhrr és Felix Winkler, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Passaui Egyetem mesterszakos hallgatói voltak. 

Valamennyi szakértő egyetértett az ilyen jogalkotási törekvések etikai és morális helyességével, valamint a szabványosítás előnyeivel ezen a területen. Pozitívan állapították meg azt is, hogy a vállalatok felelősek gazdasági tevékenységeik következményeiért. A magas többletköltségek és a globális versenyre gyakorolt hatás miatt bizonytalanság volt a törvény lehetséges hatásait illetően. 

A rendezvény zárásaként a nemrégiben alakult diákszervezet, a DSG Club panelbeszélgetést szervezett a DSG öregdiákjaival a szakmai pályafutásukról. A Corvinus DSG Alumni kerekasztal moderátora Pongrácz Károly, a Corvinus Egyetem BSc hallgatója volt. 

A rendezvény nagyon sikeres és rendkívül informatív volt. Szeretnénk ismételten köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett az eseményen. Találkozunk a következő DSG szakmai napon 2025-ben. 

.  

.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.17. - 07:14:33