Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinuson rendezték meg a 10. VOCAL Optimalizálási Konferenciát

2024-06-20 11:15:00

Az operációkutatásról szóló szakmai eseményre 13 országból érkeztek résztvevők, a közel százfős közönség 27 különböző szekcióban hallgathatott előadásokat.
Budapesti Corvinus Egyetem

A június 5-7. között megtartott rendezvényt támogatta a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Operációkutatási Társaság (MOT), az EURO – Association of European Operational Research Societies és az EUROpt WG, az EURO folytonos optimalizálási munkacsoportja. 

A közel százfős résztvevői kör 13 különböző országból érkezett (Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Horvátország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia és USA). 

A konferencia négy kiemelt plenáris előadójától változatos témákban hallhattunk előadásokat. Daniel Kuhn (College of Management of Technology, Swiss Federal Institute of Technology Lausanne) az irányításelmélet témakörében adott elő „Distributionally Robust Linear Quadratic Control” címmel. Matolcsi Máté (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Rényi Intézet) a „Linear Programming Bounds for Problems in Discrete Geometry” címmel tartotta meg előadását, míg François Glineur (Center for Operations Research and Econometrics, Catholic University of Louvain) optimalizálási módszerek teljesítményének becsléséről beszélt.  

(A képen balról-jobbra: Giancarlo Bigi a PC elnöke, Merve Bodur EURO plenáris előadó, Sarah Fores az EURO képviseletében, Illés Tibor az ISC elnöke, 2024. június 7.)  

Az EURO által támogatott plenáris előadó, Merve Bodur (Operational Research, School of Mathematics, The University of Edinburgh) a bizonytalanság melletti döntéshozatal elméleti és gyakorlati kérdéseit taglalta a „Decision Rules for Sequential Decision-making Under Uncertainty” című előadásában. A konferencia során 27 szekcióban összesen 79 félórás előadást hallhattunk az operációkutatás különböző témaköreiben. Szó esett az approximációs algoritmusokról, belsőpontos algoritmusokról, döntéselméletről, játékelméletről, a kombinatorikus optimalizálásról és a sztochasztikus programozásról is.  

A Budapesti Corvinus Egyetem összesen 18 résztvevővel képviseltette magát a konferencián. Az esemény szervezésében a Corvinus Institute of Advanced Studies, Corvinus Centre for Operations Research, valamint az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének több munkatársa is részt vett, név szerint Illés Tibor, Eisenberg-Nagy Marianna, Ágoston Kolos Csaba, Rigó Petra Renáta és Varga Anita. A nemzetközi konferencia megnyitó beszédét Szántó Zoltán Oszkár, a CIAS dékánja, a Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese tartotta. A beszédében kitért a Corvinus Egyetem operációkutatási eredményeire, és a terület múltjára, jelenére és jövőjére az egyetemünkön.  

A konferencia tradíciójához híven az egyik szponzorunk, a MOT, a konferencia vacsoráján adta át az Egerváry Jenő díjat. 

A 2024-es év Egerváry díjazottja Galántai Aurél professzor úr (a képen balra), akinek a munkásságát Pintér Miklós (a képen jobbra) kollégánk, a MOT elnökségének a tagja, méltatta. (A kép előterében pedig Darvay Zsolt látható.) 

A konferencia kiváló lehetőséget biztosított a kapcsolatépítésre az operációkutatással foglalkozó kutatók között. A résztvevők számára remek alkalom nyílt az eszmecserére, új kutatási eredmények megvitatására és együttműködési lehetőségek feltérképezésére. A plenáris előadások és szekcióülések után számos informális beszélgetés és vita alakult ki, amelyek szintén hozzájárultak a barátságos és produktív légkör megteremtéséhez. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.15. - 11:32:51