Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinus Szenátusa és a fenntartó alapítvány kuratóriuma támogatta Bruno van Pottelsberghe rektori kinevezését

2024-05-24 14:40:00

A Szenátus május 22-i ülésén javasolta a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárának rektori megbízását, mellyel a kuratórium is egyetértett, ezért a fenntartó kezdeményezi Bruno van Pottelsberghe kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján a köztársasági elnöknél.
Budapesti Corvinus Egyetem

Bruno van Pottelsberghe közgazdász professzor az Université Libre de Bruxelles, Solvay Brussels School of Economics and Management dékánja, rektori tanácsadója technológia transzfer területen, valamint a 37 egyetemi és vállalati partnert tömörítő QTEM hálózat (Quantitative Techniques for Economics and Management Network) elnöke, melynek létrejöttét társalapítóként ő kezdeményezte 2012-ben.

Rektorjelölti programjában merészebb víziót, finomhangolt stratégiát és ambiciózusabb nemzetközi kapcsolatépítést és márkaépítést jelölt meg célként. Bruno van Pottelsberghe április 30-án bemutatkozó fórum keretében ismertette szakmai programját az egyetemi polgárok előtt, ahol kérdéseket is feltehettek a rektorjelöltnek.

A jelöltnek – miután Magyarországon még nem rendelkezik professzori kinevezéssel – a rektori pályázattal párhuzamosan egyetemi tanári pályázatot is be kellett nyújtania, melynek elbírálását az Akadémiai Életpálya Bizottság (AÉB) végezte. Kiterjedt tudományos eredményei és jelentős oktatói gyakorlata alapján az AÉB egyhangúlag javasolta Bruno van Pottelsberghe egyetemi tanári kinevezését, melyet a Szenátus szintén egyhangúlag, 26 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazattal támogatott.

A rektori pályázati anyagról a Szenátus e célra létrehozott eseti bizottsága készített részletes véleményt, melyet az egyetemi polgárok ezen a linken – az egyetemi honlap cusman jelszóval megtekinthető felületén – ismerhetnek meg. Bruno van Pottelsberghe szakmai életútjával kapcsolatban kiemelték kutatási kvalitásait, vezetői tapasztalatait és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét, mellyel támogatni tudja a Corvinus nemzetköziesedési stratégiáját. A Szenátus elfogadásra javasolta a jelölt pályázatát (25 igen, 1 nem, 0 érvénytelen szavazati arányban) a fenntartó alapítvány kuratóriuma számára.

A Budapesti Corvinus Egyetemet Fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány egyhangúlag támogatta Bruno van Pottelsberghe pályázatát, és kezdeményezi rektori kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján a köztársasági elnöknél.

Az új rektor megbízása négy évre szól és várhatóan augusztus elejétől kezdi meg tevékenységét.

 

Bruno van Pottelsberghe szakmai pályája

Bruno van Pottelsberghe tanulmányait az Université Libre de Bruxelles-en végezte, három tudományterületen szerzett oklevelet, ezek a következők: közgazdasági alapképzés (1990), közgazdász mesterképzés (1992), nemzetközi kapcsolatok mesterképzés (1995).  1998-ban szerezte meg PhD fokozatát, ezt követően számos pozíciót töltött be alma materében: 2007-2011 között, illetve 2021-től az ULB Faculty Solvay Brussels School of Economics and Management dékánja, 2014- től az Executive MBA képzés akadémiai vezetője, emellett az ULB Szabadalmi Értékelési Bizottságának elnökeként 2004 óta a rektor tanácsadója technológia transzfer témában. Alapítója és elnöke a 37 egyetemi és vállalati partnert tömörítő Quantitative Techniques for Economics and Management Network (QTEM) hálózatnak, 2015-2018 között tagja volt az AACSB Európai Tanácsadó Testületének, és világszerte 12 EQUIS akkreditációért folyamodó üzleti iskola akkreditációs folyamatában vett részt a szakértői látogató team tagjaként (peer reviewer).

Bruno van Pottelsberghe főbb kutatási területei az innováció-gazdaságtan, szabadalmi rendszerek, szellemi tulajdonjogok, technológiatranszfer. Kimagasló tudományos eredményekkel rendelkezik, több mint 60 tudományos cikk szerzője vagy társszerzője, amelyek többsége elismert tudományos folyóiratokban jelent meg (22 Q1 és 11 Q2 cikk), valamint két önálló könyv szerzője és további három könyv társszerzője és társkiadója.  Jelentős oktatói gyakorlattal rendelkezik alap-, mester- és Executive MBA képzésben, továbbá 11 PhD hallgatója kapta meg a doktori fokozatot, és jelenleg 6 doktorjelölt disszertációja készül a témavezetése alatt.  A tudományos életen kívül is rendelkezik tapasztalattal: két évig elemzőként dolgozott az OECD-nél Párizsban (1997-1999), majd az Európai Szabadalmi Hivatal vezető közgazdászaként (2005-2007).

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.16. - 23:07:48