Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinus rektora szerint félresikerült lépés az alapítványi egyetemekkel szembeni döntés 

2023-01-23 14:49:52

Elhibázottnak és kontraproduktívnak tartja az Európai Bizottság döntését Takáts Előd rektor egy múlt héten megjelent cikkben, amit Nagy-Mohácsi Piroskával közösen jegyez.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Corvinus rektora, Takáts Előd Nagy-Mohácsi Piroskával, az LSE egyetem óraadó tanárával közösen publikált egy cikket, amelyben az Európai Bizottság Erasmus+ és a Horizont Európa finanszírozásaival kapcsolatos döntését kritizálták. Az írás a múlt héten jelent meg a Project Syndicate nevű portálon. 

„Az Európai Bizottság úgy döntött, felfüggeszti 21 magyar egyetem támogatását a határokon átívelő kutatási és fejlesztési együttműködést támogató Horizont Európa kezdeményezésből, valamint az Erasmus+ külföldi tanulmányi programból. A cél a jogállamiság védelme: a szóban forgó egyetemeket „közérdekű alapítványok” működtetik, amelyekre nem vonatkoznak az uniós közbeszerzési szabályok, és amelyek kuratóriumaiban kormányközeli személyek is megtalálhatóak.” 

A Corvinus Egyetem rektora és magyar szerzőtársa azonban úgy ítéli meg, az EU nagy hibát követett el, amikor további intézkedésig kirekesztette a magyar alapítványi egyetemeket az Erasmus és Horizont programjából, mert szerintük az intézkedés a diákokra üt vissza. Továbbá a szerzők elhibázottnak és kontraproduktívnak tartják az Európai Bizottság döntését.  

Az eredeti cikket itt lehet elolvasni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 20:26:45