Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Corvinus is részese a területfejlesztési stratégiai partnerségnek

2022-11-22 12:20:42

Tizenhárom egyetem - köztük a Corvinus - és a területfejlesztésért felelős minisztérium november 21-én stratégiai megállapodást kötött a tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében.

Az együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, az Etudus Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötötte meg Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

“Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét” – hangoztatta a miniszter hétfőn Budapesten. Hozzátette: nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni, hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit. A miniszter közölte: azt reméli, hogy a megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják “Magyarország stratégiai irányait”, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van.

Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra. Reményének adott hangot, hogy e megállapodások révén a kormányzat is többlettudással rendelkezhet Magyarországról. A miniszter a magyar politika egyik nagy tévedésének nevezte, hogy politikusok, döntéshozók úgy gondolják, sokat tudnak Magyarországról. “Az én tapasztalatom (…), hogy a probléma nem az, hogy túl sokat, tudunk Magyarországról, hanem éppen az, hogy túl keveset (…)” – hangoztatta. Kiemelte: “minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk”. Navracsics Tibor azt reméli, hogy az aláírással meg tudják alapozni egy összességében sokkal erősebb, rugalmasabb és versenyképesebb területfejlesztési politikát és Magyarországot.

(MTI, fotó: Navracsics Tibor Facebook-oldala)

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.16. - 16:21:38