Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A Corvinus Egyetem első alkalommal díjazta a kutatási kiválóságot

2021-05-21 10:16:58

Első alkalommal adták át a Corvinus Kutatási Kiválóság (CKK) pályázat díjait.

A Budapesti Corvinus Egyetem azokat a kollégáit jutalmazta, akik kiemelkedő kutatással hívták fel a nemzetközi tudományos közösség figyelmét az intézményre. Idén összesen 52 érvényes pályázat érkezett, ebből 33-at díjaztak összesen bruttó 80 millió forint értékben.

Corvinus

 A kutatási területért felelős rektorhelyettes, Vastag Gyula szerint itt az ideje a Corvinus Egyetemen elismerni az aktív, nemzetközileg látható kutatási tevékenységet folytató munkatársakat, és a CKK pályázattal is ösztönözni minden kollégát a kutatásra, illetve minél rangosabb folyóiratokban történő publikálásra.

Nemzetközi mércéknek megfelelően

A rektorhelyettes elmondta, hogy a kutatások értékelése során nemzetközi sztenderdből indultak ki, de igyekeztek minél igazságosabb rendszert felépíteni, ezért náluk a Clarivate Analytics által legrangosabbnak ítélt közgazdasági, gazdálkodástudományi és társadalomtudományi folyóiratokban publikált tanulmányok mind számítanak. „Az amerikai rendszer ennél sokkal kegyetlenebb, például egy jó amerikai egyetem kiemelkedő „business school”-jában meghatároznak kb. 150 folyóiratot, és díjazzák azokat, akiknek sikerül ezekbe bekerülniük, a többieket viszont egyáltalán nem. Mi nem ilyen rendszert szerettünk volna, helyette több ezer folyóiratot veszünk figyelembe, sőt, egy bizonyos határig még az MTA által legjobbnak ítélt, „A” kategóriás magyar folyóiratokkal is számoltunk”.

A bírálat folyamata során az Article Influence Score (AIS) érték segítségével azt vizsgálták, hogy múltbeli idézettségi adatok alapján mekkora várható hatása lehet a jövőben egy adott folyóiratban megjelent tanulmánynak, de ez még nem elegendő a díjazáshoz. 
 – mondta el Vastag Gyula.

Az elmúlt három év kutatási eredményei alapján ítélték oda a díjakat az alábbi kategóriákban:

  • PhD hallgatók (6 díjazott)
  • Fiatal oktató-kutató (8 díjazott)
  • Senior oktató-kutató (19 díjazott)


A bíráló bizottságban Dr. Magyarics Tamás, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének egyetemi tanára, Dr. Virág Gábor, a University of Toronto Mississauga oktatója, Dr. Bart Maccarthy, a Notthingham University Business School professzora, valamint Dr. Vastag Gyula kutatásért felelős rektorhelyettes foglaltak helyet.

Corvinus

  
Kutatni érdemes, publikálni nehéz

A rektorhelyettes szerint az egyik tapasztalat, hogy manapság sokkal nehezebb publikálni és bekerülni egy rangos folyóiratba, mint 10-20 évvel ezelőtt. „Általában elmondható, hogy kvalitatív kutatásra épülő tanulmánnyal manapság már nehezebb eljutni publikációig; szinte minden tudományágban a kvantitatív megközelítések előretörését látjuk”.

Vastag Gyula szerint egyre inkább erősödő tendencia, hogy a matematikai-statisztikai módszereket használó és „big data”-ra épülő, hálózatokkal, gráf elmélettel foglalkozó kutatások népszerűek a folyóiratok szerkesztői számára. 

A rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a tendenciák megegyeznek a Corvinus Egyetem által meghatározott három főbb kutatási pillérrel (kvantitatív, digitalizáció, regionális-lokális ismeretek).

A jövő évi pályázat során szeretnék tovább finomítani a bírálási folyamat során elfogadott folyóiratok listáját, valamint javaslatként felmerült, hogy minden pályázónál a munkaköri elváráshoz képest mérjék a kutatói teljesítményt. Vastag Gyula hangsúlyozta, erre azért van szükség, mert a kutatás hangsúlyos pályán dolgozó munkatárs eleve többet publikál, mint az oktatás hangsúlyos pályán mozgó kolléga, ezért nem lenne fair őket azonos mérce alapján mérni.

A következő Corvinus Kutatási Kiválóság pályázatot 2021 végén írják ki, az eredményhirdetést várhatóan 2022 márciusban tartják.

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.08.18. - 09:55:23