Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A cél Európa vezető adattudományi központjává válni

2024-03-01 13:18:00

A február 22-én átadott Gellért Campus nyílt napján a világhírű adattudós, César Hidalgo is előadást tartott. Hidalgo az adatvizualizációban rejlő komplex lehetőségekről és a vizualizációs történetmesélés erejéről is beszélt közönségének.

Budapesti Corvinus Egyetem

Egy éve kezdte meg működését a Corvinuson a Center for Collective Learning (Kollektív Tanulás Központ), az adattudomány egyik legjelentősebb nemzetközi kutatója, César Hidalgo vezetésével. Az adattudós felidézte, hogy irodájából az első naptól kezdve rálátott az épülő Gellért Campusra, amely szerinte jól szimbolizálja az Egyetem célkitűzését: egy modern, innovatív, a nemzetközi felsőoktatási élvonalhoz tartozó képzési és kutatási hely létrehozását.  

Hidalgo elmondta, hogy a Kollektív Tanulás Központ első éve nagyrészt a kutatócsoport felállításával és működésük alapjainak lefektetésével telt, emellett azonban már több fontos nemzetközi publikációjuk is született például a gazdaság fejlődésével kapcsolatos témákban, de a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulás emberi percepciójáról is publikáltak. A Központ fő tevékenysége a tudás térbeli és időbeli szerveződésének, a gazdaság komplexitásának, valamint a mesterséges intelligencia fejlődésének adatalapú vizsgálata. Az elmúlt hónapokban pedig három kisebb kutatócsoport is megalakult a Kollektív Tanulás Központon belül Computational Inequalities, Organizational Dynamics Group, illetve Collective Learning Group néven.  

A Központban folyó különböző kutatásoknak közös kiindulópontja a nagy adathalmazok használata, amelyeket a megfelelő eszközökkel elemezve és vizualizálva komplex történeteket és trendeket tudnak kirajzolni a kutatók. Előadásán Hidalgo bemutatta az egyik ilyen, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) fejlesztett platformot, az Observatory of Economic Complexityt. Az OEC a világ országainak gazdasági tevékenységeivel és földrajzi elhelyezkedésével kapcsolatos óriás adathalmazokat tartalmazó, és azokat vizuálisan is megjeleníteni képes online platform, amelyet a magánszektorban, a közszférában, illetve az akadémiai világban egyaránt használnak. Segítségével áttekinthető például, hogy hogyan változott az egyes európai országok ipari termelésének fókusza a kilencvenes évektől napjainkig.  

Az országok teljesítményének fontos mérőszáma a kutatók által kidolgozott gazdasági komplexitási index (ECI), és ennek termékekre vonatkoztatott megfelelője, a termékkomplexitási index (PCI). Ezek segítségével megállapítható egy gazdaság, vagy termék relatív tudásintenzitása. Az egyes országok kereskedelmi, szabadalmi és kutatási publikációs adataiból pedig az országok jövőbeli gazdasági komplexitására vonatkozó becslések is kirajzolódnak. César Hidalgo elmondása szerint ez a három komplexitási mérőszám jobban magyarázza a jövőbeli gazdasági növekedést, mint a kereskedelmi komplexitási mérőszámok önmagukban. A kutató azt is hozzátette, hogy az adatok önmagukban kevesek, megfelelő vizuális ábrázolás is szükséges ahhoz, hogy az emberi agy jól be tudja fogadni és értelmezni a mérőszámokat. Ezért tartja fontosnak különböző adatábrázoló eszközök fejlesztését, amely tevékenység a Kollektív Tanulás Központ munkájának is fontos része lesz az elkövetkező években.  

A Toulouse-ban és most már Magyarországon, a Corvinus Institute for Advanced Studieson belül is működő Kollektív Tanulás Központ egy öt évre elnyert ERA Chair pályázatból kezdhette meg a működését 2023 januárjában.  A jövőbeli tervekről szólva Hidalgo elmondta: az elkövetkező években azon fognak dolgozni kollégáival, hogy a Kollektív Tanulás Központ az adattudományok európai kutatási központjává váljon.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 07:57:19