Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A cégek több mint harmadánál nem volt meg a technológiai tudás a covidválság legyőzéséhez

2023-06-28 13:14:00

A Corvinus kutatásában 120 magyar vállalkozást mértek fel, külön vizsgálták a kkv-k helyzetét is.
Budapesti Corvinus Egyetem

Azok a kis- és középvállalkozások (kkv-k), amelyekre a covidjárvány negatívan hatott, kevésbé nyitottak az informatikai projektekre, azok viszont, amelyek több IT-rendszert használnak, nagyobb mértékben hajlanak azok továbbfejlesztésére – derül ki a Corvinus Egyetem kutatásából. A válság kezeléséhez szükséges technológiai tudás a vállalatok csaknem 62 százalékánál többé-kevésbé rendelkezésre állt. 

 

A covidjárványnak a vállalatokra gyakorolt hatásának megértéséhez és a digitális technológiák szerepének feltárásához a Budapesti Corvinus Egyetem egy 120 kis-, közép- és nagyvállalkozást felölelő kutatást végzett 2021-ben a CIO Hungary IT-szakembereket tömörítő szervezet segítségével, amelynek eredményeképpen azonosították, mely tényezők befolyásolták a cégek túlélési képességeit. A kkv-k a legtöbb gazdaságban kulcsszerepet játszanak, ők a mozgatórugói a gazdasági növekedésnek és biztosítják a legtöbb álláshelyet. A járvány idején azonban veszélybe került a működésük.  

A megkérdezett vállalatok 40 százaléka számolt be visszaesésről, illetve a beruházásaik és fejlesztéseik valamilyen mértékű csökkenéséről. A válság kezeléséhez szükséges technológiai tudás a vállalatok csaknem 62 százalékánál többé-kevésbé rendelkezésre állt. A cégek 38 százalékának kellett alkalmazkodnia a változó vevői igényekhez. A legtöbb lehetséges technológiai megoldás már a válság előtt is elérhető volt a vállalatok számára, a kihívást leginkább az jelentette, hogy a tapasztalatok gyarapodásával felskálázzák azokat. A válaszadók kétharmada a legfontosabb fejlesztési irányként rövid távon a kommunikációs technológiákat jelölte be, de nagy hangsúlyt kapott a személyazonosság-kezelés és a mobil IT-megoldások területe is. Az üzleti- és mesterségesintelligencia-fejlesztések a cégek 45, illetve 35 százalékánál fókuszban vannak, ahogy a felsőtechnológiáké is (38 százalék).  

Jobban megtépázta a covid az informatikai fejlesztések elől elzárkózó kkv-kat  

 

A kutatásban külön vizsgálták a kis- és középvállalatok (kkv-k) helyzetét. Az elemzést három fő szempont szerint végezték: elkülönítették a covid negatív hatását a vállalkozásra, az informatikai rendszerek használatát, valamint az informatikai projektek megvalósulásának valószínűségét. Az eredmények szerint a vállalkozások az informatikai rendszerek használatával némileg enyhíthették volna a covidjárvány negatív hatásait, bár más tényezők ennél fontosabbak lehettek. Az a hatás is kimutatható, hogy azok a cégek, amelyekre a covidjárvány negatívan hatott, kevésbé nyitottak az informatikai projektekre, azok viszont, amelyek több IT-rendszert használnak, nagyobb mértékben hajlanak azok továbbfejlesztésére. 

 

A kutatás a COVID világjárvány hatása a kkv-k digitális átalakulási kezdeményezéseire elnevezésű szlovén-magyar tudományos és technológiai együttműködés keretében készült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. A tanulmány szerzői a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói: Fehér Péter, Kő Andrea, Kovács Tibor, Őri Dóra, Szabó Ildikó Szabó Zoltán és Varga Krisztián.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.30. - 09:26:15