Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

86 éves korában elhunyt D. Clay Whybark, a tevékenységirányítás egyik ikonikus alakja

2022-01-12 08:43:14

Professzor Whybark előremutató és úttörő módon járult hozzá a tevékenységirányítás, termeléstervezés és ellátásilánc-menedzsment számos területéhez, fontos szerepet játszott több szakmai szervezet életében, támogatta, formálta és egyengette sokunk karrierjét. 2021. december 23-án békésen hunyt el.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Clay, sok kollégájával ellentétben pontosan tudta, milyen problémákról ír: mérnökként a Boeingnél és a Douglas Aircraftnál dolgozott, majd a Cornell Egyetemen mesterdiplomát, és a Stanfordon PhD fokozatot szerzett.

Több mint fél évszázadig dolgozott a felsőoktatásban: egyetemi karrierje 1962-ben a Stanfordon kezdődött és Macon Patton Distinguished Professorship címmel kitüntetett oktatóként ment nyugdíjba a University of North Carolina at Chapel Hill egyetemétől, hogy vezető még töbet dolgozzon, mint vezető tanácsadó az Institute for Defense and Business-nél és szakmai szervezeteknél. Pályája során tanított az Egyesült Államokban a Harvard, a Purdue és az Indiana egyetemeken. Külföldön dolgozott a Shanghai Institute of Mechanical Engineering-nél, Svájcban az IMD-nél, Új-Zélandon a Victoria és Canterbury egyetemeken, valamint a Chinese University of Hong Kong-nál is. Rövidebb ideig számos más vezetői programban vett részt a világ minden táján.

1990-ben a Corvinus Egyetem jogelődjén esettanulmányi workshopon tartott előadást. 2002 és 2004 között tagja volt a Corvinus Egyetem International Advisory Board-jának. 2010-ben D. Clay Whybarkot tudományos munkássága elismeréseként Doctor Honoris Cause címmel tüntette ki a Budapesti Corvinus Egyetem.

Clay fantasztikus humorérzékű, és végtelenül jószívű ember volt, aki jelentős szerepet játszott számos szakmai szervezet létrehozásában és fejlesztésében, amelyek közül talán a legfontosabb, hogy ő volt a Global Manufacturing Research Group alapítója és szellemi vezetője.

1992 Global Manufacturing Research Group találkozója a mexikói Puebla-ban (Clay Whybark az első sorban jobbról a második). 

Clay 1979 – 1981 között a Decision Sciences Institute, 2002 és 2004 között pedig az International Society of Inventory Research elnöke volt.

Clay sokak életére nagy hatással volt a Corvinuson, útmutatása és életútjának példája örökre velünk marad.

Clay életéről és a róla szóló megemlékezésről az alábbi linken olvashat többet.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.20. - 11:49:13