Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

3 különszám 12 tudományos cikkel az első Danube Cup nemzetközi konferencián 

2023-05-05 10:49:30

Az első Danube Cup konferencia után a legjobb kutatási eredmények két Q3-as és egy MTA „C” szakfolyóirat tematikus különszámában jelentek meg.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Nemzetközi hallgatói versenyektől az eredményes kutatási együttműködésig – A Danube Cup egyetemek közötti együttműködés középpontjában a vállalkozói ismeretek oktatása áll. A cél az ismeretek és tapasztalatok megosztása volt, a sikeres kutatások eredményeinek és a legjobb gyakorlatok publikálásával. 

Az egyetemközpontú vállalkozói ökoszisztémák („entrepreneurial universities”) koncepciója hosszú múltra tekint vissza. A modell arra ösztönzi az egyetemeket, hogy működjenek együtt a helyi/regionális vállalkozói ökoszisztémákkal, és segítsék az egyetemi hallgatókat és munkatársakat a vállalkozásindításban, innovációik piacra vitelében. A vállalkozói egyetem témakörének szerteágazó szakirodalma van. Valamennyi modell hangsúlyozza, hogy a vállalkozástámogató szellemű egyetemek létrehozása hosszú, több évig tartó folyamat, ahol kulcsfontosságú az alkalmazkodóképesség és a rugalmasság. A tevékenység nemzetközi akkreditációknál is számít: pl. a Business School Impact System esetében (EFMD). 

A Duna-parti egyetemek Danube Cup hálózata elkötelezett a magas minőségű vállalkozói és startupoktatása, az oktatók és kutatók közötti tudásmegosztás elősegítése és a nemzetközi együttműködés előmozdítása mellett. 2016 óta sikeresen szervezik meg a Danube Cup hallgatói startupverseny különböző egyetemeken. Néhány éve felmerült az ötlet, hogy a nemzetközi együttműködést ki kell terjeszteni a tudományos irányba is. Az első Danube Cup konferenciát 2022-ben a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara – a Danube Cup két alapító intézménye – szervezte. Az első Danube Cup konferencia interaktív gyakorlati bemutatók és szakmai előadások széles skáláját kínálta egyetemi munkatársak (oktatók és kutatók) és gyakorlati szakemberek bevonásával. Az előadók Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Szerbiából, Moldovából, Hollandiából és az Egyesült Királyságból érkeztek. 

Örömmel számolunk be róla, hogy a konferencia után összesen 3 különszám jelent meg 12 angol nyelvű kutatási cikkel, 3 előszóval és egy interjúval, felhívva a figyelmet a nemzetközi hálózatban rejlő lehetőségekre. A különszámok az alábbi cikkeket tartalmazzák részletesen: 

A Corvinus Egyetem kiemelt folyóiratának, a Society and Economy 45. évfolyama (2023) 1. száma a vállalkozói ismeretek oktatásával kapcsolatos témákkal foglalkozik. A Society and Economy különszáma a következő nyílt hozzáférésű és ingyenesen olvasható cikkeket tartalmazza a vállalkozói oktatás témakörében: 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiemelkedő folyóirata, az Információs Társadalom XXII. évfolyam (2022) 4. száma tágabb értelemben szemlélteti a vállalkozói ismeretek oktatásának összetettségét. A különszám több alternatív, innovatív oktatási módszert és tanulási megközelítést mutat be: 

A Budapesti Corvinus Egyetemen megjelenő, lektorált tudományos folyóirat, a Köz-gazdaság 17. évfolyam (2022) 3. száma vegyesen tartalmaz kutatási beszámolókat vállalkozásindításról és -oktatásról szólóan. Regionális fókuszban próbál hidat képezni a start-up terület kutatói, a vállalkozói ismeretek oktatásával foglalkozó szakemberek és a gyakorló vállalkozók között. 

A következő Danube Cup konferenciára 2023. november 24-25-én kerül sor Belgrádban, a Belgrádi Egyetem Szervezettudományi Kara, a vezető szerbiai menedzsment és információs rendszerek és technológiai kar szervezésében. A vállalkozói ismeretek oktatásának és kutatásának teljes köréből várják az absztraktokat a szervezők. 

A Call for Paper itt olvasható. 

Az absztraktot tartalmazó jelentkezések beadási határideje 2023. szeptember 1. 

A konferencia honlapja: http://danubecup.fon.bg.ac.rs  

A Danube Cup Tudományos Bizottságának tagjai: 

  1. Elisabeth Berger professzor az ausztriai Linzi Johannes Kepler Egyetem Vállalkozási Intézetének vezetője. Elisabeth az International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research társszerkesztője, és a Journal of Business Research szerkesztőbizottságának tagja (Entrepreneurship szekció). 
  1. Mladen Cudanov professzor a szerbiai Belgrádi Egyetem Szervezettudományi Karának rendes professzora. Több mint 140 közleménye jelent meg kutatási szakfolyóiratokban és konferencia-kiadványokban. 
  1. Dr. Danyi Pál, PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának docense. Több árazási területeken működő start-up vállalkozást alapított, emellett szakértő üzleti tanácsadó. 
  1. Dr. Rudolf Dömötör a WU Vienna Entrepreneurship Center és az Entrepreneurship Center Network (ECN) ügyvezető igazgatója. Az Austrian Startup Report társszerzője. 
  1. Sean Patrick Sassmannshausen professzor az üzleti adminisztráció és vállalkozás tématerületek professzora, és a németországi OTH Regensburg startup központjának vezetője. Sassmannshausen professzor az Aarhusi Egyetem (Dánia) és a RISEBA Egyetem (Lettország) vendégprofesszora. 
  1. Kai von Lewinski professzor rendes professzor, a Passau Egyetem Jogi Karán (Bajorország, Németország) vezeti a közjogi, média- és információjog tanszékét. Tanszékének „Law Clinic” egységében joghallgatók rendszeresen jogi tanácsokat adnak induló vállalkozásoknak. 
  1. Vecsenyi János professzor 1978 óta tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen, 2011 óta pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Számos könyve jelent meg vállalkozói témájú témakörben, a legújabb az Okos vállalkozás – Ötlettől a piacra lépésig (Vecsenyi, 2017). Vecsenyi professzor munkáját Dr. Huszák Loretta, a Budapesti Corvinus Egyetem Német Nyelvű Gazdaságtudományi Képzési Központjának igazgatója és a Corvinus Egyetem Vállalkozás és Innováció Intézetének munkatársa segíti. 
  1. 2023-ban a Regensburgi Egyetem is csatlakozott a Danube Cup hálózatához. A Regensburgi Egyetemet a Danube Cup Tudományos Bizottságában Thomas Steger professzor, a The Journal of East European Management Studies (JEEMS) főszerkesztője és az Üzleti, Gazdaságtudományi és Menedzsment Információs Rendszerek Kar Vezetés és Szervezés tanszékének vezetője képviseli. 
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.25. - 06:53:06