Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Válságról válságra – A Magyar Szociológiai Társaság vándorgyűlése a Corvinuson

Az MSZT idei Vándorgyűlését 2023. november 17-18. között tartják a Corvinuson.
2023-11-17 09:00 – 2023-11-18 17:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Folyamatos válságok korában élünk. A válság lehet váratlan, felforgató, ami kikezdi a fennálló rendet, ugyanakkor elhúzódó válság esetén könnyen a mindennapok részévé válhat, és megtapasztalása komoly, hosszútávú egyéni és generációs nyomokat hagy. A válsághelyzetek próbára teszik az egyének, közösségek és szervezetek működését, de az alkalmazkodásnak vannak innovatív formái is, amennyiben azok új gazdasági, politikai és társadalmi megoldások forrásává válnak. 

A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság, az egyre kiterjedtebb ökológiai válság, a covid járvány fokozta egészségügyi és gondozási válság, politikai és humanitárius krízishelyzeteket okozó háborúk láthatóvá tették a társadalmi csoportok sérülékenységét, a gazdasági és társadalmi erőforrásokhoz való hozzáférés egyenlőtlenségeit. Ez bizonyos szociológusokat a modern társadalmak fogalmi és strukturális újraértékelésére ösztönözte, másokat pedig a válságok percepcióinak, hatásainak és következményeinek mind pontosabb megértésére. Minden korábbinál fontosabbá vált a jól megfogalmazott szociológiai kérdések és módszerek szerepe abban, hogy világosan értelmezni tudjuk a válság(ok) kihívásaira adott társadalmi reakciókat. 

Az MSZT vándorgyűlése a szakma éves találkozási pontja, amely lehetőséget kíván adni arra, hogy a fenti kérdésekről, de természetesen a válságtematikán túlmenően is minél több szociológus (vagy leendő szociológus) megoszthassa egymással a kutatási eredményeit, és vitát kezdeményezzen kutatási témákról, kérdésfeltevésekről, módszerekről és eredményekről. 

Határidők: 

A szervezők először szekcióterveket és panelbeszélgetés-terveket várnak, amelyeket 2023. április 10-éig elbírálnak. Ezután 2023 áprilisában és májusában, a végleges szekcióbeosztás közzététele után lehet majd előadásokkal jelentkezni a vándorgyűlésre. 

Felhívás paneltervek és szekciótervek benyújtására: 

Jelentkezési határidő: 2023. március 15. 

Paneljelentkezés esetében benyújtandó: a panel szervezője és a felkért résztvevők neve és affiliációja, továbbá egy legfeljebb 300 szavas absztrakt magyar és angol nyelven. 

Szekciójelentkezés esetén benyújtandó: a szekció szervezője és affiliációja, továbbá egy legfeljebb 300 szavas absztrakt magyar és angol nyelven. A szekciókba a későbbiekben az érdeklődők szabadon jelentkezhetnek. Az elfogadott szekciókba eltérő műhelyekben dolgozó kutatók jelentkezését preferálják. 

Felhívás előadásabsztraktok benyújtására – szekcióba való jelentkezés és open call 

Jelentkezési határidő: 2023. május 15. 

Jelentkezni kétnyelvű (magyar és angol) absztrakt benyújtásával lehet. A benyújtott tervezetekből és absztraktokból a szervezőbizottság válogat. 

  • A program közzététele és a jelentkezők értesítése: 2023. július 1. 
  • Konferenciaregisztráció és részvételi díj befizetése: 2023. július 1. és október 31. között 

A konferenciát a Magyar Szociológiai Társaság és a Budapesti Corvinus Egyetem közösen szervezi. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.19. - 11:32:05