Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Két volt külügyminiszter a Corvinuson

 A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma eseményén Dr. Balázs Pétert és Dr. Jeszenszky Gézát látják vendégül.
2024.03.06. 17:20
Budapesti Corvinus Egyetem

Időpont: 2024. március 06. 17:20 

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem C épület IX. előadó 

 

A külügyi tárca vezetése a kormányokon belül is az egyik legnagyobb presztízzsel bíró pozíció. A külügyminiszterek nem csak egy adott ország külkapcsolatait, nemzetközi szervezetekben, regionális együttműködésekben betöltött szerepét, a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek betartását, a diplomáciai kapcsolatok kiépítését és az esetelgesen felmerülő nemzetközi válságok kezelését határozzák meg, de ezen túl még számtalan olyan oldala van a külügyminiszteri szerepnek, amelyet sem a sajtóban, sem az egyetemi óráinkon nem ismerhetünk meg. 

 A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma március 6-i nyílt eseményén két volt magyar külügyminiszter. Dr. Balázs Péter és Dr. Jeszenszky Géza fog mesélni a külügyminiszteri szerepkör feladatairól, kihívásairól és kevésbé ismert oldalairól, hogy megtudhassuk, mivel foglalkozik egy külügyminiszter a mindennapokban. 

 

Ha érdekel, hogyan alakultak Magyarország külkapcsolatai a rendszerváltást követően, milyen nehézségekkel járt a független állam külpolitkájának átalakítása a jelentős változásokon áteső nemzetközi közösségben, hogy hogyan kezelték a 2008-as gazdasági világválság Európát recesszióba taszító problémáit a magyar külügyi tárca legfelsőbb szintjéről, szívesen megismernéd hogyan telik egy külügyminiszter egy napja vagy csak igazán érdekes történeteket szeretnél hallani a diplomácia világából, ott a helyed március 6-i eseményünkön. 

Milyen nehézségekkel járt Magyarország külkapcsolatainak megváltoztatása a széthulló bipoláris világrendben? Hogyan kezelte Magyarország a 2008-as gazdasági világválság nemzetközi közösséget megbénító hatásait? Milyen kérdéseket vetett fel EU csatlakozásunk és az azt követő további bővítések? Mik azok a diplomáciai botrányok? Hogyan telik egy külügyminiszter átlagos hétköznapja?  

Akit bármelyik kérdés is foglalkoztat, sok szeretettel várjuk a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma rendezvényén a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol Dr. Balázs Péter és Dr. Jeszenszky Géza, Magyarország volt külügyminiszterei fognak mesélni karrierjükről a Külügyminisztérium élén. 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:57:20