Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Eurázsia Kerekasztal

A BCE Eurázsia Központ meghívja Önt az Eurázsia Kerekasztal című rendezvényére amelynek a témája: Kína szerepe a 21. századi Eurázsiában.
2024.03.29. 06:39
1093. Budapest, Online esemény
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / alexandra.zoltai@uni-corvinus.hu
  • Eurázsia Kerekasztal címe: Kína szerepe a 21. századi Eurázsiában
  • Előadó: Dr. Salát Gergely, a KKI vezető kutatója, a PPKE egyetemi docense
  • Időpont: 2021. február 26. (péntek) 17 óra
  • Helyszín: Zoom
  • Nyelv: magyar
Budapesti Corvinus Egyetem

 

A 2000-es évektől kezdve Eurázsia jelentősége megnövekedett, ezért egy eurázsiai korszak kialakulásáról beszélhetünk, melynek során a gazdasági, hatalom egyre inkább Kelet felé tolódik, miközben az Atlanti-óceán térsége elveszíti központi súlyát. Ahogy a jeles geopolitikai szakértő Parag Khanna vélekedett erről, a világ ázsiaivá válik. Ezzel párhuzamosan egy új többközpontú világrend van kialakulóban, ahol a konnektivitás és a komplexitás révén Európa és Ázsia egysége új értelmet nyer, a 21. század pedig Eurázsia évszázada lehet. Peter Frankopan, brit történész a kínai Övezet és Út kezdeményezést (BRI) vizsgálva már az eurázsiai szuperkontinens kialakulásáról ír. Bruno Maçães portugál politikus szerint egy új világtérkép létrejöttének vagyunk tanúi, melynek során az USA globális erejének gyengülésével párhuzamosan az ázsiai országok felemelkedése Keletre billenti az
erőegyensúlyt, létrehozva a Lisszabontól Jakartáig terjedő új földrajzi entitást, Eurázsiát.

A kerekasztal beszélgetés vendége Salát Gergely a KKI vezető kutatója, a PPKE egyetemi docense, akivel az Eurázsia Központ kutatói: Horváth Levente, Zoltai Alexandra és Klemensits Péter beszélgetnek az eurázsiai integráció jövőjéről, Kína lehetséges világpolitikai szerepéről, az Övezet és út kezdeményezés perspektíváiról, valamint a hazánk és Európa számára megnyíló potenciális lehetőségekről.

  • A rendezvény Zoom konferencia rendszerben kerül lebonyolításra.
  • A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött az alexandra.zoltai@uni-corvinus.hu címen.
  • Az eseményre mindenkit sok szeretettel várunk!
  • Letölthető meghívó


Kapcsolódó hírek

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 05:39:49