Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Erősen polinomiális algoritmusok piaci egyensúly kiszámítására – az OMOSZ negyedik előadása

A Corvinus Institute for Advanced Studies keretei között működő Corvinus Centre for Operations Research május 4-én rendezi meg az Online Magyar Operációkutatási Szeminárium (OMOSZ) negyedik alkalmát.
2021.05.04. 15:00
1093. Budapest, Online esemény
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu

Szervezők elérhetősége

Dr. Eisenberg-Nagy Marianna marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu Rektori Szervezet / Operáció és Döntés Intézet / Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék
Egyetemi Docens / Associate Professor
C épület, 708
Budapesti Corvinus Egyetem

 
Az OMOSZ azzal a céllal jött létre, hogy a világ különböző részein az operációkutatás területén dolgozó magyar nyelvű kutatók megismerhessék egymás munkáját magyar nyelven is.

Előadó: Végh László (Department of Mathematics, London School of Economics)

Az előadás címe: Erősen polinomiális algoritmusok piaci egyensúly kiszámítására

Az előadás absztraktja:

Az előadásban két olyan eredményt ismertetek, amelyek klasszikus piaci egyensúlyi modellek kiszámítására adnak erősen polinomiális algoritmust. Az első eredmény minimális költségű folyamokat számít ki szeparábilis konvex célfüggvényekkel bizonyos feltételek mellett. Az általános eredmény egy speciális esete a lineáris Fisher egyensúlyi modellre alkalmazható. A második eredmény az általánosabb Arrow-Debreu egyensúlyi modellre adja az első erősen polinomiális algoritmust. Az eredmények Tardos Éva klasszikus változó rögzítési technikáját terjesztik ki nemlineáris programokra. Mindkét algoritmusban a fő cél az optimális megoldásban szereplő élek felfedezése; a felfedezett halmazhoz fokozatosan tudunk új éleket adni. A második eredmény Jugal Garggal közös munka.

További részletek az előadásokról itt érhetők el.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.16. - 15:06:30