Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet
Vissza a főoldalra

CCOR

Optimalizálási Szeminárium
2022-03-31 12:40
1093 Online esemény

Információ: marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

2022. március 31-én rendezik meg a Corvinus Institute for Advanced Studies keretei között működő Corvinus Centre for Operations Research (CIAS-CCOR) Optimalizálási szemináriumsorozatának következő előadását, melyen Dósa György (Pannon Egyetem) Ládapakolás Magyarországon, régen és most című előadása lesz hallható.

Corvinus Épület

A ládapakolási feladat legegyszerűbb formájában a következő: Adottak tárgyak, minden tárgynak adott a mérete (ami egy darab szám). Adott továbbá sok láda, ezeknek egyforma a kapacitása. Pakoljuk be a tárgyakat a lehető legkevesebb számú ládába úgy, hogy a ládák kapacitását nem léphetjük túl. A feladat NP-teljes, és a Kombinatorikus Optimalizáláshoz sorolható. 

A feladattal és különféle változataival a 70-es évektől fogva foglalkoznak, sok érdekes, és alapvető eredmény született ezen a területen, például approximációs algoritmusokat itt alkalmazták először. A téma művelői között neves szerzőket találunk. Előadásunkban igyekszünk – ha nem is a teljesség igényével és minden részletre kiterjedően – áttekintést adni a Ládapakolás területén végzett kutatásokkal kapcsolatban, néhány területet kiemelve. 

Az online csatlakozás lehetőségéről a marianna.eisenberg-nagy@uni-corvinus.hu email címen lehet érdeklődni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.02. - 03:30:40