Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az MNB Intézet Economania sorozatának következő előadása

Vendégelőadó: Arthur E. Wilmarth, Jr., a George Washington Egyetem Jogi Karának Professor Emeritusa
2024.05.21. 11:59
1093. Budapest, Fővám tér 8.
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / akos.deak@uni-corvinus.hu
Budapesti Corvinus Egyetem

 Az előadás nyelve: angol
Helyszín: MS Teams felületén
Időpont: 2021. április 20. kedd, 17:20-18:50


A 2016-ban indult Economania előadássorozat keretén belül az MNB Intézet szervezésében minden évben több neves nemzetközi előadót hallgathattak meg a Corvinus Egyetem polgárai. A sorozat vendégei voltak már többek között George Osborne (az Egyesült Királyság volt pénzügyminisztere), Willem Buiter (volt Bank of England döntéshozó, majd a Citibank főközgazdásza), Tomohiko Taniguchi (Abe Shinzo japán miniszterelnök főtanácsadója), Jun Qian (a Fudan Egyetem dékánja), Athanasios Orphanides (az MIT közgazdász professzora), Jan Kregel (a Levy Institute igazgatója) és Kenneth Rogoff (a Harvard Egyetem professzora).  

A következő, angol nyelvű online előadás vendége április 20-án Arthur E. Wilmarth, Jr., a George Washington Egyetem Jogi Karának Professor Emeritus-a lesz. Wilmarth professzor 1986-tól 34 éven át dolgozott az egyetemen, ahol szerződéses és vállalati témakörökkel foglalkozott, valamint banki jogot, szakmai felelősséget és amerikai alkotmánytörténetet tanított. Több mint 40 jogi cikket és könyvfejezetet írt a pénzügyi szabályozás és az amerikai alkotmánytörténelem témakörében. Egyetemi munkája mellett felelősségteljes pozíciókat töltött be különféle amerikai és nemzetközi pénzügyi szabályozási tanácsadó testületekben.

Az Economania előadás keretében Wilmarth professzor egy olyan aktuális és érdekes témát mutat be hallgatóságnak, amelyről 2020-ban publikált könyvében is értekezett. A „Taming the Megabanks: Why We Need a New Glass-Steagall Act”, avagy a “Megabankok megszelídítése: Miért van szükségünk egy új Glass-Steagall-törvényre” című munkája történelmi párhuzamot von az 1930-as évek nagy gazdasági válsága és a 2007–2009-es recesszió között, és rámutat az univerzális bankok központi felelősségére az elmúlt évszázad két legsúlyosabb pénzügyi válságának kialakulásában. A jövőre vonatkozóan felvázolja azt a stratégiát, amellyel a pénzügyi rendszer stabilabbá, ellenállóbbá tehető, és ezáltal jobban szolgálhatja a gazdaság és a társadalom igényeit.

Az MNB Intézet szeretettel várja a Corvinus Egyetem minden érdeklődő oktatóját, kutatóját és hallgatóját. Csatlakozzon az Economania legújabb előadásához és tegye fel kérdéseit Wilmarth professzornak!
A professzor munkásságáról és legújabb könyvéről részletes leírást itt talál. A ’Taming the Megabanks: Why We Need a New Glass-Steagall Act’ (OUP, 2020. október) című könyvről az ide kattintva olvashat. 

Az eseménnyel kapcsolatos további információt az MNB Intézet munkatársától, Deák Ákostól kaphatnak az érdeklődők.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 09:59:33