Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Dr. Rigó Petra Renáta bemutatkozása

Dr. Rigó Petra Renáta bemutatkozása
Budapesti Corvinus Egyetem

 
Dr. Rigó Petra Renáta 
tudományos munkatárs/egyetemi adjunktus 

Végzettség: matematika PhD (BME), alkalmazott matematika MSc, matematika BSc, gazdasági informatika BSc (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) Szervezeti Egység: CIAS, Corvinus Operációkutatási Kutatóközpont/ Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet Felettes: Dr. Vastag Gyula, Dr. Szántó Zoltán, Dr. Illés Tibor, Dr. Ágoston Kolos Csaba, Dr. Kovács Erzsébet

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy kolozsvári születésűként Farkas Gyula Emlékdíjban részesültem. Hosszú út vezetett ide, pályafutásom során nagyon fontos volt számomra a környezet és a csapat amiben dolgoztam. Kolozsváron Darvay Zsolt vezetésével kezdtem el belsőpontos algoritmusokkal kapcsolatos kutatásaimat. Sikeres felvételi után, 2016-ban a BME Matematika és Számítástudományi Doktori Iskola ösztöndíjas diákja lettem. Doktori tanulmányaimat, Illés Tibor témavezetésével végeztem és 2020. június 22-én védtem meg doktori tézisemet summa cum laude minősítéssel. A magyar operációkutatás nagyon erős határon innen és túl. Nemzetközileg is méltán elismert témavezetőimnek hála volt szerencsém ebben a körben több elismert kutatóval is megismerkedni, alkalmanként együtt is dolgozni. 2020 szeptembere óta az újonnan alakult Corvinus Operációkutatási Kutatóközpont tagja vagyok. Továbbá, a Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet adjunktusaként oktatok.

Társszerzőimmel több feladatosztályra – lineáris programozási, lineáris komplementaritási és szimmetrikus optimalizálási feladat – a centrális út egyenleteinek algebrailag ekvivalens átalakítására támaszkodva új típusú belsőpontos algoritmusokat dolgoztunk ki. Az utóbbi időben elégséges lineáris komplementaritási feladatok prediktor-korrektor algoritmusainak fejlesztésével, továbbá a centrális út újszerű leírásával foglalkozom. Eddigi szakmai pályafutásom során 28 tudományos közleményt publikáltam társszerzőimmel, amelyek közül 9 jelent meg Q1-es vagy Q2-es minősítésű folyóiratokban. Eredményeimet több mint 10 nemzetközi konferencián mutattam be, és számos kutatási projekt aktív résztvevője voltam. Különböző pályázatokat nyertem el – Új Nemzeti Kiválóság Program, Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, Collegium Talentum tehetséggondozó program – és kutatási díjakban is részesültem. Kőnig Gyula Ifjúsági Kutatási Díjat kaptam 2018-ban a BME-n.

Az oktatás iránti szenvedélyemet is kihangsúlyoznám. Fakultatív módon elvégeztem az 5 éves pedagógiai és pszichopedagógiai képzési programot Kolozsváron, mely az oktatásban nagy hasznomra válik. Előadásokat tartottam matematika táborokban, és versenyekre készítettem fel a diákokat. 2019-ben egyik MSc-s hallgatóm témavezetésemmel védte meg diplomamunkáját. Jelenleg témavezetőként több tanítvánnyal is foglalkozom. Kihívás számomra bevezetni a hallgatókat a matematikai optimalizálás világába, illetve megismertetni velük az elmélyült tanulás és kutatás szépségét.

Szabadidőmet a családommal, férjemmel és kislányunkkal szeretem tölteni. Hobbim közé tartozik a sütés, utazás és a zene. Több éven keresztül voltam a kolozsvári Lyceum kórus tagja. Szeretek zongorázni és népdalokat énekelni, a hagyományőrzést fontosnak tartom.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 02:12:36