Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A Magyarországra történő beutazás egészségügyi vizsgálatának speciális szabályai

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrend

teszt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrend a kettős állampolgársággal rendelkező, valamint a nem magyar állampolgárságú hallgatók, illetve a nem magyarországi felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonyban álló hallgatók Magyarországra történő beutazásának és egészségügyi vizsgálatának speciális szabályairól.

I. Általános szabályok

A hallgató a Magyarország területére történő belépést követően 24 órán belül köteles felvenni a kapcsolatot azon felsőoktatási intézménnyel, amelynek a hallgatója, valamint megjelenni az igazoláson megadott szálláshelyen.


II. A magyar állampolgárral azonos megítélés alá eső külföldi hallgatók beutazására és egészségügyi vizsgálatára vonatkozó szabályok

1. Külföldről történő belépése során a hallgató egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

2. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

3. Ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

  • a hallgató magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban, 
  • a hallgató magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban, kerül elhelyezésre, amelynek helyéül szolgálhat kollégium/diákotthon is, amennyiben megfelel a hatósági házi karantén szabályainak, azaz a karanténba helyezett teljes elkülönítése (külön a szobához tartozó szociális blokk használatával) megoldható.

4. A járványügyi hatóság a hatósági házi karanténban elhelyezett személyt nyilvántartásba veszi, az illetékes rendőri szerv a karantén betartását rendszeresen ellenőrzi.

5. A karantén-kötelezettség megszegése a hallgatói jogviszony megszűnését vonja maga után.

6. Amennyiben a Magyarországra történő beutazás a beiratkozás napját megelőző legalább 14 nappal korábban történik, úgy a 14 napos hatóság által kijelölt karantén, vagy a hatósági házi karantén kitölthető, vagy kérelmére engedélyezett 5 napon belül legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vesz részt. A molekuláris biológiai vizsgálat megszervezésében közreműködik a hallgató felsőoktatási intézménye és a területileg kijelölt egészségügyi felsőoktatási intézmény végzi el. A mintavételi hely felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

7. Ha a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat igazolja, hogy a hallgató szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

8. A hallgató a felsőoktatási intézményben tanulmányait akkor kezdheti meg, amennyiben a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól a Korm. rendelet, valamint jelen eljárásrend alapján igazolható, hogy a 14 napos karanténkötelezettségének eleget tett, vagy rendelkezik két negatív SARS-CoV-2 PCR teszttel.

9. Amennyiben arra a hallgatónak lehetősége van, úgy javasolt a két alkalommal történő SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat mihamarabbi elvégzése.

10. Ha a vizsgálatok a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét mutatják ki a hallgató szervezetében, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje szerint kell eljárni.


III. A magyar állampolgársággal nem rendelkező, nem a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá eső külföldi hallgatók beutazására és egészségügyi vizsgálatára vonatkozó szabályok

1. Nem a magyar állampolgárral azonos megítélés alá eső hallgatónak Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv kérelmére felmentést adhat, így Magyarország területére beléphet.

2. A kérelmet személyesen, vagy meghatalmazott útján nyújthatja be a hallgató kizárólag elektronikus úton, a www.ugyintezes.police.hu internetes oldalon. Az eljárásnak nincs költsége.

3. A rendőri szerv akkor engedélyezi a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja hallgatói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, és ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja.

4. A belépés során az engedélyes hallgató egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

5. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a hallgató Magyarország területére nem léptethető be

6. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre, amelynek helyéül szolgálhat kollégium/diákotthon is, amennyiben megfelel a hatósági házi karantén szabályainak, azaz a karanténba helyezett teljes elkülönítése (külön a szobához tartozó szociális blokk használatával) megoldható. A járványügyi hatóság a hatósági házi karanténban elhelyezett személyt nyilvántartásba veszi.

7. A járványügyi hatóság a hatósági házi karanténban elhelyezett személyt nyilvántartásba veszi, az illetékes rendőri szerv a karantén betartását rendszeresen ellenőrzi.

8. A karantén-kötelezettség megszegése a hallgatói jogviszony megszűnését vonja maga után.

9. Amennyiben a Magyarországra történő beutazás a beiratkozás napját megelőző legalább 14 nappal korábban történik, úgy a 14 napos hatóság által kijelölt karantén, vagy a hatósági házi karantén kitölthető, vagy kérelmére engedélyezett 5 napon belüli legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vesz részt. A molekuláris biológiai vizsgálat megszervezésében közreműködik a hallgató felsőoktatási intézménye és a területileg kijelölt egészségügyi felsőoktatási intézmény végzi el. A mintavételi hely felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

10. Ha a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat igazolja, hogy a hallgató szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

11. A hallgató a felsőoktatási intézményben tanulmányait akkor kezdheti meg, amennyiben a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól Korm. rendelet, valamint jelen eljárásrend alapján igazolható, hogy a 14 napos karantén-kötelezettségének eleget tett, vagy rendelkezik két negatív SARS-CoV-2 PCR teszttel.

12. Ha a vizsgálatok a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét mutatják ki a hallgató szervezetében, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje szerint kell eljárni. 

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.26. - 06:24:22