Budapesti Corvinus Egyetem

Politikai gazdaságtan – mesterképzés

Válaszd a vezetők tudását!

Szakunk célja, hogy hallgatóinkat felkészítsük időszerű hazai és nemzetközi gazdasági és politikai események és jelenségek értelmezésére, valamint sokszínű módszertani eszközkészlet alkalmazásával politikai és gazdasági rendszerek átfogó, összehasonlító elemzésére. A képzés során a hallgatók izgalmas és változatos, az elmélet és gyakorlat egyensúlyát szem előtt tartó ismeretanyagot szereznek a különböző politikai és gazdasági intézményrendszerek működéséről, gazdasági fejlődésben játszott szerepükről, egymásra hatásukról, változásukról, szándékolt és nem szándékolt következményeikről. Az alább megjelölt közgazdaságtudományi és társadalomtudományi szakokról alapfokú diplomával érkezők számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy a várható piaci igényeknek megfelelő, célzott és strukturált ismereteket szerezzenek a két tudományterület metszetébe tartozó témákról.

Felvételi vizsga

Az alábbi információk a 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es információkat is hamarosan közzétesszük.  

Legalább jó minősítésű, nálunk szerzett diplomával garantált a Corvinus Ösztöndíjas helyed a nappali mesterképzéseinken.* 

A jelentkezési folyamat részeként szóbeli felvételi vizsgán mérjük fel a jelentkezők szakmai ismereteit és motivációt a szak elvégzésére. A felvételi vizsgákon való részvételhez a jelentkezők behívó levelet kapnak az intézménytől a jelentkező által az E-felvi felületén megadott e-mailes elérhetőségre, mely tartalmazza a részvételre vonatkozó információkat és a vizsgafeltételeket. 

*Kivéve az eltérő felvételi kritériumrendszerű képzések: az angol nyelvű Vezetés és szervezés és az MBA programok. 

Nap
Óra
Perc
Másodperc

Milyen alapszakról lehet jelentkezni?

Az alábbi információk a 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es információkat is hamarosan közzétesszük. 

A sikeres felvételhez minimum 24, optimális esetben pedig 30 kredittel kell rendelkezned az alábbi megosztásban:

6 kredit közgazdasági ismeretek (gazdaságelmélet, nemzetközi gazdaságtan, világgazdaságtan, pénzügytan, közgazdasági elméletek története, mikro- és makroökonómia, integrációelméletek, EU szakpolitikái)
6 kredit módszertani ismeretek (matematika, statisztika, ökonometria, hatásvizsgálat- és elemzés, informatika, adatelemzés)
6 kredit politikatudományi ismeretek (összehasonlító politikatudomány, közpolitika, politikai rendszerek, EU politikai rendszere, demokráciaelméletek, hatalomelméletek, kormányzástan, közigazgatástan)
6 kredit politikai gazdaságtani ismeretek (klasszikus és nemzetközi politikai gazdaságtan, globalizáció, fejlődés-gazdaságtan, gazdaságpolitika, fejlesztéspolitika)
6 kredit egyéb társadalomtudományi ismeretek (filozófia, gazdaság- és társadalomtörténet, alkotmánytan, közjog)

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a jelentkező a korábbi tanulmányai alapján a felsorolt területeken legalább 24 kredittel rendelkezzen. A mesterképzésben a hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint kell megszerezni

Kreditelismerési eljárás

Az alábbi információk a 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es információkat is hamarosan közzétesszük. 

Összeszedtünk minden hasznos információt, amit a kreditelismerési eljárás folyamatáról tudni kell.

Karrierlehetőségek

Végzett hallgatóink nemzetközi tanácsadó cégeknél, multinacionális vállalatoknál, nemzetközi kormányközi és nem kormányközi szervezeteknél, kutatóintézeteknél, valamint a hazai médiában, államigazgatásban és elemző intézetekben helyezkedhetnek el, elsősorban tanácsadói, elemzői, vagy projektvezetői munkakörben.

Szakfelelősi köszöntő

Miután a Corvinuson nemzetközi tanulmányok szakon diplomáztam, elvégeztem a leuveni egyetem nemzetközi gazdálkodás mesterképzését is. E két diplomának a birtokában tudatosult bennem, hogy a politikai gazdaságtan izgalmas és változatos eszköztára kínálja a legjobb alapokat napjaink legégetőbb társadalmi és gazdasági kérdéseinek megválaszolásához. Mi a közepes jövedelmi csapda, hogyan érinti például a közép-európai térséget és hogyan kerülhető el? A különböző politikai és gazdasági intézményrendszerek miként segítik, vagy éppen hátráltatják a növekedést és felzárkózást? Miért nehéz egy-egy gazdasági rendszert megreformálni és milyen nem szándékolt társadalmi és gazdasági következményei lehetnek az ilyen kísérleteknek? A politikai gazdaságtan egyedülálló módszertani és elméleti tárháza átfogó, rendszerszintű rálátást és válaszokat nyújt a fentiekhez hasonló kérdésekre. Éppen ezért jó szívvel ajánlom ezt a mesterképzést mindazoknak, akik megalapozott, magabiztos tudás és kritikus szemlélet birtokában szeretnének eligazodni a hazai és nemzetközi politika és gazdaság egymást átszövő, összetett világában.

Budapesti Corvinus Egyetem

Medve-Bálint Gergő 
Szakfelelős

Egyetemi docens

#együttalegjobbak

Mitől egyedi a képzés?

A politikai gazdaságtan a modern politikatudomány és közgazdaság-tudomány klasszikus forrása, ugyanakkor élő és egyre népszerűbb szak világszerte. Változatos elméleti és módszertani eszköztárával összetett politikai, társadalmi és gazdasági kérdések magas szintű megértését teszi lehetővé. Magyarországon először indítjuk útjára a szakot, amelyen két specializáció közül (Közép- és Kelet Európa politikai gazdaságtana; Globális politikai gazdaságtan) lehet választani. A képzés nyelve angol, ennélfogva nemzetközi hallgatói gárdára számítunk, annál is inkább, mert a közép-európai régióban is egyedülállóan robusztus, elméletileg megalapozott képzést kínálunk.

Budapesti Corvinus Egyetem

Gyere el nyílt napunkra!

Várunk az egyetemen 2023. november 30-án! 

Budapesti Corvinus Egyetem

Módosítsd a sorrended online!

A felvételi jelentkezéseddel kapcsolatos ügyintézést (a sorrendmódosítást is) a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül intézheted.

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Felvételivel kapcsolatos technikai kérdésed van? – felvi.corvinus@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem
1093 Budapest Fővám tér 8.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod,hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

X
GEN.:2023.12.03. - 03:37:36