CORVINUS - A jövő Campusa!

Budapesti Corvinus Egyetem

Indulnak a Ménesi úti Campus felújítási munkálatai

A Corvinus Egyetem új oktatási és innovációs központját a Ménesi úti Campuson alakítja ki az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. Az épület felújítási munkálataira 2021. júliusában kiírt európai uniós nyílt közbeszerzést a Market Építő Zrt. nyerte.

Ménesi úti Campuson egy hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központ készül, amelynek kialakítását olyan világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták, mint a Wirtschaftsuniversität Wien vagy a University of St. Gallen.

A felújítási munkálatokra központi költségvetési támogatásból 12 milliárd forintot fordít a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. Az Alapítvány által az épület felújítására kiírt európai uniós nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakasza 2021. augusztus 26-i határidővel zárult. A kuratórium tagjaiból létrehozott testület szeptember 27-i döntése szerint a beruházást a Market Építő Zrt. valósítja meg. A felújítás jelentősen növeli az épület műszaki színvonalát, a munka eredményeként a Campus a magyar felsőoktatásban jelenleg egyedüliként, LEED Gold fenntarthatósági minősítéssel fog rendelkezni. Az építkezés összköltsége nettó 13,9 milliárd forint.

Az új Campus-szal egy jövőorientált, a közösségi élményt és a kreatív együttműködést középpontba helyező egyetemi tér születik, amelyben a vállalati-egyetemi együttműködésben kialakítandó laboratóriumok mellett létrejön egy igazi újdonság az Adattér elnevezésű adattudományi és adatvizualizációs műhely. Az oktatási és kutatási tereken túl kollégium, professzori apartmanok, közösségi és reprezentációs, illetve sportolásra, rekreációra alkalmas terek is helyet kapnak majd az átalakított és felújított épületben.

A Ménesi úti Campus az első olyan hazai egyetemi épület, amelynek tervezésénél maximálisan figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat. Az új Campus belső terei közösségi tervezésben készültek, és készülnek, így olyan szereplők (hallgatók, oktatók-kutatók, szolgáltatásokért felelős munkatársak) vesznek részt a kialakításában, akik később az épület használói lesznek. A felújítás várható befejezése (2023. II. negyedév) után az új oktatási és innovációs központ továbbra is szerves része lesz a városszövetnek.
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
X
GEN.:2024.04.23. - 10:38:41