Üzleti adattudomány és Viselkedéselemző szakok jönnek a Corvinuson
Gazdaság

Üzleti adattudomány és Viselkedéselemző szakok jönnek a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetemen több szak is megújult és a jövőben is jelentős változásokra számíthatnak a diákok. Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes a Portfolio-nak többek között arról beszélt, miért volt szükség az újításra, mit is takar ez pontosan és kitért arra is, mire számíthatnak az egyetem jelenlegi és jövendőbeli hallgatói.

Az alapítványi formára való átállás óta eltelt egy évben jelentős változások zajlottak a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ennek eredményeképp több szak megújult és a jövőben új szakokat is fognak indítani. Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes a Portfolio-nak elmondta, a változások szorosan összefüggnek azzal, hogy az egyetem fontos stratégiai célkitűzése a nemzetköziesítés: egyrészt folyamatosan növelni szeretnék a külföldi hallgatók számát, másrészt a magyar hallgatók számára olyan képzéseket szeretnének nyújtani, amelyek elvégzése után a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon is jól megállják a helyüket.

Emellett az új tanrendek összeállítása során a tanulási eredmény alapú megközelítés volt a vezérelv, vagyis azt tartották szem előtt, milyen tudással, képességgel és készséggel kell rendelkeznie az adott szakon végzett hallgatóknak és ehhez milyen hallgatói teljesítménynek kell teljesülnie hétről hétre, félévről félévre.

A nemzetköziesítés megkövetelte, hogy fejlesszünk, változtassunk. Erre nem azért volt szükség, mert valami nem működött jól a korábbiakban, de a továbblépéshez már másféle működési logika szükséges

– jegyezte meg. Jelenleg 10 százalékra tehető azon külföldi hallgatók aránya az egyetemen, akik elsődlegesen Magyarországon végzik tanulmányaikat, de az egy-egy félévre érkező külföldi cserehallgatókkal  együtt a szám már inkább 15 százalék körüli. Az egyetem célja, hogy több diákot vonzzon a kelet-közép-európai régióból, és hogy olyan tudást adjon a hallgatóknak, amellyel az egyetem elvégzése könnyen el tudnak helyezkedni.

"Megkérdeztünk olyan partnereket, cégeket, a végzős hallgatók potenciális munkaadóit, hogy mit várnának el egy adott szakon nálunk végzett diáktól. Felmérést végeztünk a korábbi hallgatóink körében is, hogy mik a tapasztalataik, immár dolgozóként hogyan látják, mi az, ami a képzésük során jó volt, mi az, ami esetleg hiányzott, mit gondolnak, milyen kompetenciákra van most szükség a munkaerőpiacon" – magyarázta a rektorhelyettes. Ez alapján az új tantervek kidolgozásánál fordítottak a szemléleten: ahelyett, hogy azt határozták volna meg, mit kell tanítani az oktatónak, arra került a hangsúly, mi az, amit a hallgatónak el kell sajátítania.

A kompetencia-fejlesztést helyezzük előtérbe, nem pedig magát a tanítást. Nem az elmélet és gyakorlat egyensúlyának megbomlásáról van szó, hanem arról, hogy az elméletet megtanítsuk alkalmazni a gyakorlatban is, életszerű feladatokon, példákon, projekteken, problémákon keresztül

– mondta Szabó Lajos. Első lépésként 2020 őszétől a BCE négy szakja már megújult formában indul el:

  • az Alkalmazott közgazdaságtan alapszak
  • a Nemzetközi gazdálkodás alapszak
  • a Közgazdasági elemző mesterszak
  • és a Executive Master of Business Administration képzés.

A Nemzetközi gazdálkodás szak változása nemcsak a szemléletet érintette, hanem a képzési időt és a képzés nyelvét is: a korábbi hét helyett most nyolc féléves lesz a képzés, és kizárólag angolul teljesíthető. A plusz egy félévet pedig a hallgatók szervezetten, a BCE nemzetközi kapcsolatait, a partneregyetemekkel való együttműködést felhasználva külföldön végzik el. A hallgatók tehát a Corvinus programjain tanulva is szerezhetnek külföldi tapasztalatot.

Az Alkalmazott közgazdaságtan és a Közgazdasági elemző képzések reformjának oka kettős: “

Magyarországon már csak a Corvinus Egyetem indít ilyen közgazdász képzéseket, így ez tovább növeli az egyetem felelősségét: a korszerű tudás átadása azt is jelenti, hogy muszáj naprakésznek lennünk

– mondta az oktatási rektorhelyettes a megújult szakokról.

A korszerű közgazdasági ismeretek közé tartoznak a különböző közgazdasági irányzatok, ugyanakkor fontos, hogy a hallgatók megtanulják ezeket a mai kor követelményeinek megfelelően használni - magyarul és angolul egyaránt” – jegyezte meg. A rektorhelyettes szerint az alapképzések koncepciója alapjaiban igényli a változást.

szabo_lajos
Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes

Az üzleti és a társadalomtudományi területen a Bologna képzés bevezetésével kialakult az alapképzéseknél egy furcsa széttagozódás. Túl sok alapszak van, túl specifikus képzésekkel kezdünk, sőt, kapunk olyan hallgatói visszajelzéseket is, hogy a mesterképzés egy része ismétlésekkel telik. Sokan emiatt inkább az alapképzés után rögtön kimennek a munkaerőpiacra”– mondta Szabó Lajos. Éppen ezért a megújulási folyamatokkal az is a cél, hogy az alapképzések igazán alapozó képzésekké váljanak, a mesterképzéseken pedig specializált ismeretek elsajátítása valósuljon meg.

A munkaerőpiaci felmérések is bizonyítják, hogy a mesterképzésen végezetteknek nem csak a kezdő fizetésük magasabb, hanem a későbbi szakmai karrierlehetőségük is jelentősen jobb. Szabó Lajos hangsúlyozta, nagy erőkkel dolgoznak azon is, hogy a jelenleg kétéves mesterképzések egy részét lerövidítsék egy évre.

A szakember elmondta, azokat a hallgatókat sem éri hátrány, akik korábban kezdtek az idén megújult szakokon, az egyetem oktatói ugyanis ezt az új szemléletet a felsőbb évesek képzéseinél is magukkal viszik, így a szemléletváltást az érintett szak minden hallgatója érzékelni fogja.

A mostani szakfejlesztések csak egy hosszú folyamat kezdetét jelentik - a későbbiekben minden szakot szeretne felülvizsgálni a Corvinus. Emellett tárgyalnak további új, Magyarországon első és egyedülálló képzések indításáról is. Alapszakként érkezik a Data Science in Business (Üzleti adattudomány), ami kifejezetten üzleti problémák és kérdések megválaszolására szolgál, és csak angol nyelven indul majd.

A jövőben várhatóan szintén angol nyelven indul majd a Philosophy, Politics and Economy (PPE) alapszak, amely tulajdonképpen egy integrált, közgazdasági, politikai, filozófiai szemléletet ad majd a hallgatóknak.

Mesterképzések közül a Politikai gazdaságtant szeretné a Corvinus Magyarországon elsőként elindítani. A szak neve megegyezik ugyan a régi tantárgy nevével, azonban a tartalma teljesen újszerű és korszerű lesz - egyik fókuszában Európával, a másikban pedig Közép-Európával.

Egy jelenleg még kidolgozás alatt álló mesterszak lesz a Viselkedéselemző, ahol a szervezeti viselkedés - fogyasztói magatartás - társadalmi mozgások hármasa áll majd a középpontban. Kidolgozás alatt áll a Nemzetközi fejlesztés mesterszak is, melynek alapkoncepcióját a Magyar Fejlesztési Bank is felkarolta, és támogatásáról biztosította a Corvinust.

szabo_lajos_2
Szabó Lajos elmondta, a Corvinuson történő változások szorosan összefüggnek azzal, hogy az egyetem fontos stratégiai célkitűzése a nemzetköziesítés

Hibrid oktatással indul az új tanév, de készen állnak a digitális oktatásra

A vírushelyzet jelentős kihívások elé állítja az egyetemet. A tanévet hibrid oktatással indítják, hiszen a biztonsági előírások betartása mellett fontos a személyes jelentéttel zajló oktatás. Szabó Lajos elmondta, amennyiben úgy alakul, pillanatok alatt át tudnak állni az online oktatásra, hozzátéve, az előző félévben nagyon jó tapasztalatokat szereztek ezzel kapcsolatban, amelyeket a vírushelyzettől függetlenül is alkalmaznak a jövőben.

Ilyen például a nagy létszámú előadások professzionális stúdióban való rögzítése. „Azt gondoljuk, hogy a hallgatónak, ha többször meg tudja hallgatni az előadásokat, bizonyos részeket többször vissza tud nézni, az óriási segítség, ráadásul a tanárral való konzultáció során alkalom nyílik a videón hallottak, látottak alapos megvitatására, így interaktívabbak az előadások is” – jegyezte meg.

Egyelőre a szemináriumokat, kis csoportos órákat igyekeznek élőben megtartani, és a hibrid oktatást preferálják, vagyis, hogy a nagy létszámú órákon a hallgatók online vegyenek részt.

Amennyiben a helyzet úgy alakul, képesek vagyunk azonnal átállni az online oktatásra

– mondta a szakember.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Stiller Ákos

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dollár usa