Budapesti Corvinus Egyetem

Szociológia- alapképzés

Szociológia- alapképzés

Veréb Csenge

Láss a társadalmi problémák mögé és válj e témák szakértőjévé!

Érdekelnek az olyan problémák, mint például az egyenlőtlenség, a szegénység, a rasszizmus, a szexizmus, a homofóbia, és a migránsellenes érzelmek? Gondolkoztál már ezek okain és azon, hogyan tehető igazságosabbá a világunk? Szeretnéd alaposan megérteni ezeket a problémákat? Ha igen, akkor ez az alapszak pont neked való!

A Corvinus Szociológia alapszakján megtanulhatod, hogyan érdemes sokoldalúan, elmélyülten és kritikusan elemezni a mai társadalmak legfontosabb problémáit. Azt is szeretnénk, hogy ne elégedj meg a közösségi médiából áramló közhelyekkel és téveszmékkel: a képzés során sok időt fordítunk arra, hogy megtanuld a bizonyítékokon alapuló gondolkodás logikáját, az elemző gondolkodást támogató adattgyűjtési és adatelemzési módszereket.

*A fentebbi árak 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es árakat is hamarosan közzétesszük. 

Nap
Óra
Perc
Másodperc

Miből érettségizz?

Az alábbi követelmények a 2023-as felvételi eljárásra vonatkoznak, a 2024-es követelményeket is hamarosan közzétesszük. 

Kettőt kell választanod az alábbi tárgyak közül és az egyiket emelt szinten kell teljesítened: 

  • egy idegen nyelv (bármilyen) 
  • magyar nyelv és irodalom 
  • matematika 
  • társadalomismeret 
  • történelem 
  • nemzetiségi nyelv (és irodalom)*

* Választható egy nemzetiségi nyelv (és irodalom): beás; bolgár; bolgár nemzetiségi nyelv; horvát; horvát nemzetiségi nyelv; horvát nemzetiségi nyelv és irodalom; horvát nyelv és irodalom; lengyel; lovári; német nemzetiségi nyelv; német nemzetiségi nyelv és irodalom; román; román nemzetiségi nyelv és irodalom; román nyelv és irodalom; ruszin nyelv; szerb; szerb nemzetiségi nyelv és irodalom; szerb nyelv és irodalom; szlovák; szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom; szlovák nyelv és irodalom; szlovén nemzetiségi nyelv; szlovén nyelv; ukrán; ukrán nemzetiségi nyelv és irodalom.

Az elmúlt évek ponthatárai

Karrierlehetőségek

Elhelyezkedhetsz piackutató cégeknél, kutatóintézeteknél, önkormányzatoknál, civil szervezeteknél, vállalatoknál szociológusként, piackutatóként.

Karrierlehetőségek

A szak felkészít külföldi és hazai karrierre, az üzleti és az akadémiai pályán egyaránt. Hallgatóink elsősorban pénzügyi és számviteli mesterprogramokon folytatják tanulmányaikat, akik pedig a munka világát választják, jó eséllyel pályáznak kis-közép, és multinacionális vállalatok, befektetési bankok, kereskedelmi bankok, könyvvizsgáló-, adó- és üzleti tanácsadó cégek, valamint a felügyelő szervek és a gazdaságpolitika meghatározó intézményeihez.

A szak előnye, hogy bár a pénzügyi, számviteli terület van fókuszban, a szak elvégzése nem korlátozza a további tanulási lehetőségeket, megfelelő módszertani alapozást nyújt a kvantitatív jellegű mesterszakokra, de a menedzsment típusú továbbtanulást is előkészíti.

Betölthető pozíciók: pénzügyi elemző, tervező, modellező, értékelő, kockázatkezelő, könyvelő, könyvvizsgáló, kontroller, adótanácsadó.

110 millió forint előnyt jelent a nálunk szerzett diplomád

A piacképes tudást meghozza az eredményét, hiszen kiszámoltuk, hogy a Corvinusos diplomával egy teljes karrierút alatt várhatóan 340 millió forintot fog keresni, ami 110 millió forinttal több, mint az országos átlag. Világkörüli utak, több pihenés, vagy önfejlesztés? Te mihez kezdenél ezzel az összeggel?

A számítások hátteréről itt olvashatsz.

Specializációk

Mitől egyedi a képzés?

• Arra fókuszálunk, hogy hallgatóink megtanuljanak sokoldalúan, mélyen és kritikusan gondolkodni a társadalmi problémákról, és emellett elsajátítsák a munkaerőpiacon keresett adatelemző készségeket.

• A képzési szerkezet a legjobb európai egyetemekhez hasonló: félévenként csak 4-5 tárgyat kell felvenni, ami lehetővé teszi az elmélyedést és az intenzív tanulást.

• A magyar nyelvű képzésen a 4-6. félévekben a legtöbb tárgy választható.

• Nagy hangsúly a kiscsoportos és interaktív szemináriumi munkán és a projekteken.

Kedves érdeklődő!

Nagy örömmel ajánlom neked ezt a szakot, kedves Olvasó, mert nagyon sokat tettünk azért, hogy szociológia alapszakunk ne csak tudást és készségeket adjon Neked, hanem jó élményeket és sok örömöt. Arra törekszünk, hogy kinyíljon előtted a világ és megtapasztald az elmélyült, bizonyítékalapú, kritikus gondolkodás örömét. Sok választási lehetőséged lesz és elmélyülhetsz az érdeklődésednek megfelelő területeken. Egy olyan összetartó közösséget szeretnénk építeni, ami egész életedben elkísér. Ez a szak Rólad és Neked szól – szeretettel várunk, hogy Te is kipróbáld!
Budapesti Corvinus Egyetem

Dr. Vicsek Lilla
szakfelelős
Egyetemi docens

#együttalegjobbak

Budapesti Corvinus Egyetem

Online nyílt nap

Nézd vissza az online nyílt napunkon készült videót!

Budapesti Corvinus Egyetem

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tantárgyak lesznek a szakon? Van-e szakmai gyakorlat? Hány kreditet kell teljesíteni?

Budapesti Corvinus Egyetem

Módosítsd a sorrended online!

A felvételi jelentkezéseddel kapcsolatos ügyintézést (a sorrendmódosítást is) a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül intézheted.

Olvasd el a 2023-as felvételi
kiadványunkat!

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Felvételivel kapcsolatos technikai kérdésed van? – felvi.corvinus@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem
Hungary 1093 Budapest Fővám tér 8.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod,hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon sütiket használunk a jobb működésért.

X
GEN.:2023.09.24. - 11:18:21