Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Több mint négyszázezret is kereshet egy frissdiplomás

2021-06-24 11:39:06

Nem mindegy, melyik egyetemre megy a gyerek

Nem mindegy, melyik egyetemre megy a gyerek

Corvinus

 Magyarországon az iskolai végzettség jelentősen befolyásolja azt, kinek milyen lehetőségei vannak a munkaerőpiacon. A tanulás jó befektetésnek számít, a foglalkoztatottsági esélyek és a keresetek szempontjából sem mindegy azonban, hogy milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki: óriási különbség mutatkozik ugyanis a különböző felsőoktatási intézményekben végzettek kezdő bére között.

Magyarországon a foglalkoztattak iskolai végzettsége alapvetően befolyásolja a munkavállalási, elhelyezkedési lehetőségeket, ezt a KSH Magyarország 2019 című kiadványa is megerősíti: 2019-ben is változatlan: a legfeljebb alapfokú végzettségűek foglalkoztatási aránya (39,4%) megegyezett az előző évivel, a középfokúaké (74,8%) jelentősen, a felsőfokú végzettségűeké (85,2%) kismértékben nőtt.

Ugyanakkor az sem mindegy, milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki. Ezt alátámasztja a Budapesti Corvinus Egyetem kutatása is, amely a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai alapján arra az eredményre jutott, hogy egy gazdasági szakon végzett corvinusos hallgató egy teljes karrierút alatt várhatón nettó 340 millió forint összkeresetre számíthat, ami 110 millió forinttal több, mint az azonos szakokon végzettek országos átlaga.

A volt egyetemi hallgatók átlagos bruttó keresetével és munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatos adatokat bárki meg tudja nézni: az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése menüpontban érhető el (AAE). Tulajdonképpen a Felsőoktatási Információs Rendszerben (FIR) tárolt egyéni szintű adatokhoz kapcsolnak anonim módon más államigazgatási rendszerekben (például Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Diákhitel Központ Zrt.) tárolt tényadatokat. Ez alapján a 2017-’18-as tanévben, gazdaságtudományi területen alapfokú diplomát szerzők bruttó átlagjövedelme 356 766 forint, és átlagosan 1,39 hónap alatt találtak munkát az egyetem elvégzése után.

“A Budapesti Corvinus Egyetemen gazdaságtudományi területen végzett alapszakos hallgatók kezdő átlagjövedelme jóval magasabb az átlagnál, 462 440 forint, és átlagosan kevesebb, mint egy hónap alatt találnak is munkát a hallgatók” – mondta a Portfolio-nak Piross Antal, az egyetem szenior elemző munkatársa, aki Huber Tamara szenior piackutatóval elemezte a DPR AAE 2020 adatait.

A DPR AAE adatai alapján azok, akik a 2011-2012-es tanévben végeztek, átlagosan bruttó havi 515 714 forintot kerestek a 2019-es évben, a Corvinuson végzettek ehhez képest bruttó 738 088 forintot vittek havonta haza.
– jegyezte meg Huber Tamara, hozzátéve, a tendencia megegyezik a társadalomtudományi terület esetén is. Ez esetben, ha a 2011-2012-es tanévben végzettek adatait vesszük szemügyre, akkor átlagosan bruttó 403 823 forintot kerestek az egykori hallgatók 2019-ben, azonban aki a Corvinuson végzett, ennél jóval többet, bruttó 623 284 forintot vihetett haza.


– mondta Piross Antal.

Felvételi előtt tehát mindenképp érdemes a diákoknak és szüleiknek megnézni a DPR AAE adatait, és a leendő egyetem kiválasztása előtt mérlegelni a rendelkezésre álló adatokat és azok alapján a lehetőségeket.


Forrás: portfolio.hu

Vágólapra másolva
GEN.:2022.05.19. - 19:39:23