Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Tanulmányi ösztöndíj kisokos

2021-09-08 12:37:26

Kik pályázhatnak? Mik a feltételek? Mikor utalják? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tanulmányi ösztöndíjról.
Corvinus Ambassador

A tanulmányi ösztöndíjak pályázatának beadási időszaka jelenleg is zajlik, így számos olyan kérdés merül fel ennek kapcsán, amit érdemes tisztázni. Az Egyetem két ösztöndíjpályázatot írt ki, a 2019 szeptemberében beiratkozott hallgatóink még állami képzés keretében tanulnak, így rájuk a jogszabályban rögzített szabályok vonatkoznak. A 2019. szeptemberében és az azt követően beiratkozott hallgatók már alapítványi finanszírozásból kaphatnak ösztöndíjat, amelyet az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány finanszíroz.

Minden pályázó számára javasoljuk, hogy a pályázat benyújtsa előtt olvassák el a pályázati kiírást is.

Kik pályázhatnak?

Minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák pályázhat, alap- és osztatlan képzésen az I. évfolyam 2. félévétől, mesterképzésen az I. évfolyam 1. félévétől. Alapszakon és osztatlan képzésen azért csak a második félévtől lehet pályázni, mivel a pályázat feltétele, hogy a hallgatóknak legyen már legalább 1 lezárt félévük. Az sem mindegy, hogy ebben a lezárt félévben hogy teljesített a hallgató – ahhoz, hogy valaki elnyerhesse a pályázatot, legalább 3,8-as ösztöndíjátlag, és az ösztöndíjátlagba beszámított tárgyakból legalább 23 teljesített kredit szükséges.

Milyen gyakran és hogy lehet pályázni?

Minden félév elején, Neptunon keresztül, az Ügyintézés > Kérvények menüpont alatt található űrlap benyújtásával. Fontos, hogy akik 2019 szeptembere előtt kezdtek, azoknak a Tanulmányi ösztöndíj pályázat I.-et, akik viszont 2019 szeptemberében, vagy azután iratkoztak be hozzánk, azoknak a Tanulmányi ösztöndíj pályázat II.-t kell leadni. A kérvényt mindenképpen be kell nyújtani, mivel az ösztöndíj nem jár automatikusan, viszont a folyamat mindössze pár kattintást igényel, semmilyen dokumentumot nem szükséges csatolni.

Hogyan számoljuk?

Ez attól függ, hogy a hallgató mikor kezdte a tanulmányait. Azoknak, akik 2019 szeptembere előtt iratkoztak be a Corvinusra, abban az esetben jár az ösztöndíj, ha a csoportjukban számolt mediánnál jobb az ösztöndíjátlaguk.

A 2019 szeptemberében, vagy azt követően érkező hallgatóknál viszont az ösztöndíjátlagok alapján rangsort állítanak a pályázók között, és a legjobban teljesítő 20% kap biztosan ösztöndíjat, de ez a szám magasabb is lehet, tavaly például a rangsor felső 30%-nak járt az ösztöndíj.

Az ösztöndíjátlag számításával a hallgatóknak nem kell bajlódniuk, hiszen a kérvény benyújtásakor a Neptun automatikusan kiszámolja nekik, vagy megtekinthetik a Tanulmányok > Tanulmányi átlagok menüpontban is.

Mennyi az elnyerhető maximum?

Az utolsó félévben a régi rendszerben tanulók maximum 33 ezer forint ösztöndíjat kaphattak, míg az alapítványi rendszerben tanulók esetén az elnyerhető összeg maximuma 70 ezer forint volt.

Mikor folyósítanak?

A pályázatok elbírálásának határideje a beérkezéstől számított 30 nap, így az első folyósítás az őszi félévben csak októberben lesz esedékes, ekkor viszont a szeptemberi összeget is megkapják a hallgatók. A folyósítás minden hónap 10. napjáig történik.

Nagyon fontos viszont, hogy a Neptunban minden adat megfelelően szerepeljen, mivel az ösztöndíjat csak akkor fizeti ki az Egyetem, ha a Neptunban szerepel egy saját névre szóló, forintban vezetett bankszámla, adóazonosító jel és állandó lakcím.

Kapcsolódó hírek

×

Kapcsolódó események

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.08.07. - 21:48:03