Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Mennyit ér egy corvinusos diploma egy teljes karrierút során?

2021-06-14 10:06:18

A Corvinus munkatársai most kiszámolták az itt megszerzett diploma lifetime value-ját.

Egy diploma megszerzése sokszor komoly anyagi áldozatokkal jár a fiatalok és az őket támogató család életében. Ott van a tandíj, a diákhitel, a lakhatás költségei, s nem minden hallgató tud rész- vagy teljes munkaidőben munkát vállalni egyetemi tanulmányai mellett. Egy fiatalnak – és az őt támogató szülőknek – mérlegelnie kell amellett, hogy milyen egyetemre menjen tovább, milyen karrierutat válasszon, hogy mikor fog megtérülni a jövőjére fordított befektetés.

Corvinus

 Az évek munkájával megszerzett diploma belépő a munkaerőpiacra, utána számos állomáson kell keresztülmennie egy pályakezdőnek karrierje kiteljesítéséhez. A várható jövedelmek mértéke szektoronként és tapasztalati évek száma alapján jelentősen változhat. A felsőoktatási intézmények szerte a világban mérik és nyomon követik, hogy a náluk végzett hallgatók hogyan boldogulnak a munkaerőpiacon, s milyen keresettel számolhatnak; ezek az adatok általában a végzéstől számított 5-10 éves időtávban tudnak információt szolgáltatni.Az elemzés eredményeként kiderült, hogy egy gazdasági szakon végzett corvinusos hallgató egy teljes karrierút alatt várhatón nettó 340 millió forint összkeresetre számíthat, ami 110 millió forinttal több, mint az azonos szakokon végzettek országos átlaga. A pénzben mérhető előny forrása a megszerzett tudáson túl többek között azokban a készségekben és kompetenciákban rejlik, amit itt sajátíthatnak el hallgatók.

Piross Antal, a Corvinus elemzésben részt vevő munkatársa elmondta, hogy becslésük az Oktatási Hivatal (OH) adatbázisából származó adatokból indult ki. Az Oktatási Hivatal által működtetett Diplomás Pályakövető rendszer (DPR) évek óta vizsgálja a végzett diplomások elhelyezkedését időben és jövedelemben. Az OH adatai több felől érkeznek: egyrészt a végzetteknek kiküldött és központilag feldolgozott kérdőíves megkérdezés eredményeiből, másrészt az államigazgatási rendszerekben hozzáférhető „big data” alapján. A DPR Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) az OH páréves, előremutató kezdeményezése, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és Diákhitel Központ Zrt. nyilvános (természetesen anonimizált) adatait gyűjti és elemzi; így meg tudják nézni, hogy a bizonyos felsőoktatási intézményben végzettek milyen bruttó keresettel rendelkeznek a végzés utáni 7 év időtávlatában. Ezek az adatok nyilvánosan is böngészhetők a www.diplomantul.hu oldalon.

Ám a diplomába való befektetés megtérülése nem feltétlenül várható 7 éven belül. Ezért is fontos Piross Antal szerint a diploma teljes karrierút-értékének becslése. Ezzel nem vagyunk egyedül: az OECD például régóta vizsgálja 37 tagországában, hogy a felsőoktatás milyen hozzáadott értékkel jár, a különböző országok diplomásai mennyivel keresnek többet a diplomával nem rendelkezőknél. 1992 óta publikálják többszáz oldalas „Education at Glance” (EAG) szakértői anyagukat, amelyben többek között évről évre megvizsgálják a közép- és felsőfokú végzettségűek jövedelme közötti különbséget is, illetve ők is becsülnek egy lifetime value-t, azaz, hogy mekkora (anyagi) előnyt jelent a teljes karrierút alatt a diploma megléte. Ezek noha becslések, de nagyon fontos információval szolgálnak azok számára, akik gondolkodnak az egyetemi továbbtanuláson. Komoly ösztönző érv lehet számukra, hogy a tanulmányaikba való anyagi befektetés később, az életük során bőségesen megtérül. (A EAG jelentése alapján a tagországokban a diplomások életük során többtíz- vagy százezer dollárral keresnek többet a középfokú végzettségűeknél.)

A végzés után még kisebb a bérelőnye egy diplomásnak az érettségivel rendelkezőkhöz képest, majd az első években-évtizedben dinamikusan, a harmincas évek közepéig-végéig meredeken emelkednek a diplomás keresetek.

Az egyetemek számára több szempontból is fontos a náluk végzettek későbbi várható jövedelmének ismerete, mondta el a Piross Antal. Egyrészt független nemzetközi rangsorok is listázzák ezeket az adatokat (pl. a Financial Times a management master végzettjei esetében), másrészt a nemzetközi egyetemi akkreditációk során is be kell mutatni, hogy az egyetem tudatosan követi a végzettek elhelyezkedési esélyeit, munkaerőpiaci lehetőségeit. De leginkább azért lényeges információk ezek, mert ezek segítik a továbbtanulás előtt álló fiatalokat életre szóló döntésük meghozatalában.

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.07.06. - 13:12:19