Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Mennyi tanulmányi ösztöndíjra számíthatsz a megújult Corvinuson?

2021-07-07 10:14:25

A 2019/2020. tanév tavaszi félévében vagy utána beiratkozott hallgatók az alapítványi finanszírozásnak köszönhetően jelentősen több ösztöndíjat kaphatnak.

A 2021/22-es őszi félévi pályázati kiírások:

A tanulmányi ösztöndíj összege és a finanszírozási rendszere is megváltozott a Corvinus Egyetem megújulásával. A 2019/2020. tanév tavaszi félévében vagy utána beiratkozott hallgatók az alapítványi finanszírozásnak köszönhetően jelentősen több ösztöndíjat kaphatnak.

Budapesti Corvinus Egyetem

 A tanulmányi ösztöndíj hagyományosan a legjobb tanulóknak jár, évfolyamonként a féléves tanulmányi eredmények alapján kaphatják meg. Az ösztöndíjpályázatot minden félév elején, Neptunon keresztül lehet benyújtani, és az elbírálás alapja az előző félév eredménye (az ösztöndíjátlag-számítás pontos leírása a pályázati kiírásokban található). Az elnyert ösztöndíj pontos összegét az évfolyam és a hallgató ösztöndíjátlagának függvényében határozzák meg. 

A 2020/2021-es tanév tavaszi féléve előtt beiratkozott corvinusos hallgatók ösztöndíját állami forrásból, jogszabályban rögzített szabályok szerint osztja ki az Egyetem. Akik már a magánegyetemi formában kezdtek el a Corvinuson tanulni, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványtól kapnak ösztöndíjat. A két ösztöndíjtípus között szembeötlők a különbségek.

Hányan és mennyit kaphattak?

A legutóbbi félévben az állami finanszírozású ösztöndíjat a jogosult hallgatók 46 százaléka kapta meg, közöttük 72,6 millió forintos keretet osztottak szét. Az alapítvány az ösztöndíjra ötször ennyit, több mint 350 millió forintot fordított, a jogosultak nagyjából 30 százaléka kapott ösztöndíjat. 

Ha az egy hallgatóra jutó összeget vizsgáljuk, az állami finanszírozású ösztöndíj esetén fejenként, félévente átlagosan 49 ezer forint, míg az alapítványi finanszírozás esetén körülbelül 95 ezer forint jutott, ami csaknem kétszerese az államinak. 

Az állami finanszírozású ösztöndíj legmagasabb havi összege 30 ezer forint alatt volt, míg az alapítványi forrásból finanszírozott ösztöndíj esetén a hallgatók 99,5%-a ezt meghaladó ösztöndíjban részesült. A 2020/2021-es tanév tavaszi féléve után beiratkozott hallgatók számára a tanulmányi ösztöndíj fejenkénti legmagasabb összege ugyanis 70 ezer forint/hó. Az őszi félévben elért tanulmányi átlagok alapján a jogosult hallgatók több mint 20 százaléka kapott 60 és 70 ezer forint közötti havi ösztöndíjat. Vagyis az új rendszerben az ösztöndíj elérhető legmagasabb összege a régi rendszerben elérhető maximum több, mint duplájára emelkedett.

Ha szeretnél még többet megtudni a tanulmányi ösztöndíjról, látogass el a Corvinus honlapjára!

Kapcsolódó hírek

×

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.08.07. - 21:24:07