Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Dr. Takáts Előd a Corvinus új rektora

2021-06-24 18:15:02

2021. június 24-én Áder János köztársasági elnök Dr. Takáts Elődöt nevezte ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává. Megbízatása 2021. augusztus 1-től lép életbe.

2021. június 24-én Dr. Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává. Dr. Takáts Előd megbízatása 2021. augusztus 1-től lép életbe, Dr. Lánczi Andrást váltja a rektori székben, aki az elmúlt hat évben vezette az Egyetemet. Az új rektor tervei között szerepel többek között a Corvinus nemzetközi elitegyetemmé fejlesztése, a maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtése.

Budapesti Corvinus Egyetem

 
A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány pályázatot írt ki az Egyetem rektori feladatainak ellátására, mivel Dr. Lánczi András rektori megbízatása 2021. június 30-án lejár.

Dr. Lánczi András rektorként hat éven keresztül irányította a Corvinust, mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az Egyetemet. Olyan akadémiai fejlesztési ügyeket támogatott, amelyek szélesebbre tárták az ablakot a nagyvilágra, például a doktori képzés szervezeti és tartalmi kereteinek megújításával vagy a Corvinus Institute for Advanced Studies megalapításával. Felismerte a versenyképesség hiányát a hazai felsőoktatásban, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra. Köszönet illeti Dr. Lánczi Andrást elvitathatatlan érdemeiért, további munkájához az Egyetem sok sikert kíván.

A Corvinus Egyetem Szenátusának támogatása után a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriuma kezdeményezte Dr. Takáts Előd kinevezését. Áder János köztársasági elnök 2021. június 24-én személyesen adta át megbízatását. Az új rektor 2021. augusztus 1-től kezdi meg tevékenységét.
– emelte ki Hernádi Zsolt, a Corvinust fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriumának elnöke.


Dr. Takáts Előd rektori tervei között szerepel a maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtése, és olyan tudás átadása, amely versenyképes ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat.
– mondta Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora.


Az új rektor maga is Corvinus alumnus, 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton University-n 2004-ben MA, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza. 2018-tól a London School of Economics and Political Science Visiting Fellow-ja. 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben a Corvinus Szenátusa támogatta egyetemi tanári pályázatát, majd a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki. Dr. Takáts Előd a pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana. Dr. Takáts Előd publikációi ezen a linken érhetőek el.

Kép forrása: MTI

Vágólapra másolva
GEN.:2022.06.29. - 06:14:16