Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet
Vissza a főoldalra

A tehetségek elvándorlása csendes katasztrófa, a Corvinuson egyedi esélyünk van tenni ellene

2021-09-22 09:24:57

Interjú Dr. Takáts Előd rektorral

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Augusztus elsejétől Takáts Előd a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora. A topközgazdász az elmúlt két évtizedben külföldön dolgozott, nem is tagadja, hogy nincsen hazai politikai beágyazottsága. Úgy látja, így objektívebben tud döntéseket hozni az első, államiból alapítványivá tett hazai egyetem fejlesztéséről. A Corvinusnak rendkívül éles versenyben kell megállnia a helyét. Az új rektor a Princeton Egyetemen személyes megtapasztalt élményszerű tanulásban, a külföldi trendekhez igazodó kutatási tevékenységben és abban hisz, hogy a magyar hallgatók itthon is igazi nemzetközi környezetben tanulhatnak, nem kell ehhez külföldre menniük.

Dolgozott kereskedelmi bankokban, a Magyar Nemzeti Banknál, az Európai Központi Banknál, a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF), legutóbb a központi bankok központi bankjának számító bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjánál (BIS), de milyen vezetői tapasztalata van a felsőoktatásban?

Valóban a tapasztalataim döntő többsége a felsőoktatáson kívül van. Azonban a közgazdászkarrierem részeként nagyon komoly tudományos kutatási és publikációs teljesítménnyel büszkélkedhetek. Ennek kapcsán kerültem például a London School Of Economicshoz mint visiting fellow (látogató kutató). És így tanítottam és vettem részt a Corvinuson folyó gondolkodásban, fejlesztésben és tanításban is – az elmúlt években már címzetes egyetemi tanárként.

Mi hozta haza? Minek köszönhető az érkezése?

Mindig is volt egy olyan titkos tervem, hogy egyszer majd visszatérek, mert szeretnék visszaadni a tudásomból Magyarországnak. Arra gondoltam, hogy amikor a nemzetközi karrierem már eleget adott, amikor már nem szeretnék pénzügyminiszterekkel veszekedni, vagy a bázeli „toronyban” jegybankelnökökkel egyeztetni, akkor jól el tudnám magamat képzelni az egyetemi világban.

Emlékeink szerint a neve már régebben is felbukkant a pletykákban a Corvinus vezetőjeként.

Igen, még bőven az egyetem alapítványi átalakítása előtt kezdődtek ilyen beszélgetések, kisebb reformtervek. Engem ekkor már ismertek, és így érkezett most megkeresés mind a szenátus egyes tagjai, mind a kuratórium részéről. Talán az is segített, hogy annyira azért nincsen sok külföldön dolgozó és nemzetközi reputációval is rendelkező magyar közgazdász, akit ráadásul valóban érdekelnek is a magyar események.

A rektori kiválasztás végül hogyan történt? Többen indultak, vagy csak ön pályázott?

Ez egy többkörös, iterációs folyamat volt, ahol több jelölt és elképzelés körül voltak beszélgetések, aztán kikristályosodott, hogy ki kivel szeretne együttműködni. A folyamat formális részében én már egyedüli pályázó voltam.

Mivel győzték meg, miért vállalta el?

Egyedi lehetőséget éreztem. Olyan esélyt, amit ha nem ragadunk meg, akkor az egyetem beleragadhat egy félig sikerült változásba. A nyolcvanas évek második felében volt már egy nagyon sikeres egyetemi váltás, amit Csáki Csaba és Zalai Ernő neve fémjelzett. Amikor mi idejártunk, élveztük ennek az előnyeit. Hasonló megújulásra később már nem került sor. Voltak rá kísérletek, de valamiben, például a finanszírozási problémákban rendre elbuktak a jó szándékok. Mára így lett a megújulás szükségessége már nagyon égető.

A teljes interjú a Telex.hu-n olvasható el.

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.12.09. - 05:15:52