Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet
Vissza a főoldalra

A kulturális turista változó természete: a Budapestre érkező kulturális turisták motivációi, profiljai és tapasztalatai

2021-07-27 12:14:00

A Corvinus kutatóinak publikációja megjelent a Journal of Tourism and Cultural Change folyóiratban.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

corvinus-c-belso-062

A cikk a kulturális turista változó természetét járja körbe, beleértve a motivációkat, a profilokat és a tapasztalatokat. A tanulmány először áttekinti a kulturális turizmus egyre bővülő definícióit, amelyek ma már több, kézzel nem megfogható, interaktív és kreatív élményt is magukban foglalnak. A kutatás a városi kulturális turizmusra és Budapest városára koncentrál. A primer kutatási adatok azt vizsgálják, hogy a turistákat mennyire motiválják a különböző tevékenységek, ideértve a kultúrát is; mennyire érdeklődnek az örökséghelyszínek és múzeumok iránt a mindennapi kultúrával és kreatív tevékenységekkel szemben; elemzi a kulturális tevékenységek változatosságát kor, nem és nemzetiség szerint, valamint azt, hogy milyen élményeket keresnek leginkább a turisták.

A kulturális turisták továbbra is rendkívül műveltnek tűnnek, de az edukatív élmények nem annyira fontosak számukra, mint a kikapcsolódás vagy a szórakozás. A kulturális kapcsolat fontos számukra, a kreatív élmények viszont nem azok. A nemek és nemzetiségek között csak kisebb eltérések láthatók, a korcsoportok szerint azonban már nagyobbak. Az idősebb turisták az örökséghelyszíneket és múzeumokat részesítik előnyben, míg a fiatalabbak inkább az éjszakai életet, a zenei rendezvényeket és a fesztiválokat. Összességében a megállapítások olyan fővárosok számára lehetnek fontosak, amelyeket aggodalommal tölt el az overtourism, azaz „túlturistásodás” jelensége és az éjszakai gazdaság, és szeretnék magukat kulturális turisztikai desztinációként átdefiniálni.

A cikk itt érhető el:
Kay Smith, M., Pinke-Sziva, I., Berezvai, Z., & Buczkowska-Golabek, K. (2021). The changing nature of the cultural tourist: Motivations, profiles and experiences of cultural tourists in Budapest. Journal of Tourism and Cultural Change. https://doi.org/10.1080/14766825.2021.1898626

Pinke-Sziva Ivett egyetemi docens és a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Tanszéke által kínált turizmus-vendéglátás képzés (BA) vezetője. Az oktatás és kutatás mellett Ivett szaktanácsadóként dolgozott turizmus, desztináció-menedzsment és marketing területeken, és számos országos és nemzetközi fejlesztési és kutatási projektet vezetett. Jelenlegi kutatásai a desztináció-menedzsmentre, a marketingre és a  versenyképességre, valamint az egészségügyi turizmusra, azon belül is a jólléti és fenntarthatósági szempontokra összpontosítanak.

Berezvai Zombor a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje és a Gazdasági Versenyhivatal vezető közgazdásza. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett közgazdász diplomát, és a Procter & Gamble-nél kezdte karrierjét. Fő kutatási érdeklődései közé tartozik a kiskereskedelmi innováció, a szállítás és a kulturális turizmus.

Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.11.27. - 16:21:27