Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×

Koronavírus-védekezés az egyetemen

Corvinus Covid kézikönyv
Az egyetem teljes területén, zárt terekben folyamatosan kötelező lesz a maszkviselés a hallgatók, az oktatók és minden egyetemi munkatárs számára. A másfél méteres védőtávolságot a tantermekben, és azokon kívül is mindenhol tartani kell, így büféknél és az automatáknál is.

Szeptembertől csak a maximum 40 fős kurzusok lesznek személyesen megtartva, 40 fő felett minden óra online formában marad. Az idegen nyelvű képzésekben az egyetemre felvett, de beutazni nem tudó hallgatók számára az oktatás online formában valósul meg. Offline órákon az intézetek és a szakfelelősök eltérő módszereket alkalmazhatnak, így előfordulhat csoportbontás is online és offline hetek váltakozásával. Emellett az oktatóknak minden oktatási anyagot elérhetővé kell tenniük online akkor is, ha az óra tanteremben lesz megtartva.

A gyakran érintett felületeket a takarítók legalább kétóránként fertőtlenítik, például letörlik az óraközi szünetekben a tantermek kilincseit, tanári asztalokat és egyéb felületeket is. A klímaberendezéseket a nyáron már tisztították, és ezt a nyári időszak után ismét elvégezik. Az egyetem polgárait arra kérik, lehetőség szerint kerüljék a klímaberendezések használatát, ha pedig az időjárás miatt ez nem megoldható, sűrű, akár párhuzamos szellőztetés ajánlott.
A kollégiumba csak előzetes lázmérést követően léphetnek be a hallgatók, emiatt a bejáratoknál automata testhőmérséklet-mérőket helyeznek ki. Emellett napi szinten kötelező lesz egy kockázatfelmérő kérdőív kitöltése is, ami a Neptunban, a kérvények között lesz elérhető.

37,5 Celsius fokos testhőmérséklet felett, vagy egyéb kockázati tényező esetén a hallgatót az észlelés pillanatában elkülönítik, majd egyéni védőruhában össze kell szednie a legszükségesebb személyes holmiját és távoznia kell a kollégiumból magyarországi lakcímére vagy tartózkodási helyére, határon túli magyar esetén pedig a beköltözési nyilatkozatában megadott helyre. A tünetekről haladéktalanul értesítenie kell háziorvosát.

Amennyiben ez a körülmények miatt nem valósulhat meg azonnal (például éjszaka), a kollégiumokban az elkülönítésre fenntartott szobában a hallgató számára maximum 24 órás elhelyezést biztosítanak, amit később ózongenerátoros megoldással fertőtlenítenek.

Fontos, hogy a kollégiumok lakói nem fogadhatnak vendégeket, erről a beköltözési kérvény leadásakor tájékoztatást kapnak.

A kollégiumok szeptembertől teljes kapacitással üzemelnek, ugyanakkor csak olyan hallgatókat helyezhet el az Egyetem, akik kollégiumbezárás, vagy Covid-19 fertőzés tünetei esetén magyarországi lakóhelyre vagy tartózkodási helyre tudnak költözni. Ennek megfelelően alapestben csak magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatók juthatnak be a kollégiumba. Határon túliak csak akkor, ha formanyilatkozatban igazolják, hogy szükség esetén 24 órán belül át tudnak költözni máshová. Ezt az adott magyarországi ingatlan tulajdonosa/bérbeadója/hasznosítója igazolja.

A külföldről érkező magyar és határon túli magyar hallgatók csak akkor költözhetnek be, ha az éppen aktuális karantén kötelezettségüknek eleget tettek, a kollégiumokban nincs lehetőség elkülönített elhelyezésre. Nemzetközi hallgatókat az Egyetem nem tud kollégiumban elhelyezni, számukra biztosított lesz a távoktatás.
lázmérés, COVID
Az országos protokollhoz alkalmazkodva 2020.október 5-től az egyetem összes épületébe csak testhőmérséklet mérést követően lehet belépni, akkor, ha a mért hőmérsékletetek nem haladja meg a 37,8 °C-t. Ezt a gyakorlatot eddig is alkalmaztuk a kollégiumokban, hétfőtől azonban az egyetemi épületekbe való belépés esetén is kötelező az intézkedés.

Ha valaki láz miatt nem léphet be az épületbe, javasoljuk, hogy haladéktalanul keresse meg háziorvosát, illetve külföldi hallgató esetén a vonatkozó tájékoztatónkban megadott módon vegye fel a kapcsolatot biztosítójával, orvosával, vagy az egyetem Egészségügyi Szakszolgálatával.Az E épületbe továbbra is csak a déli bejáraton (C épület felé eső oldal) keresztül tudtok bejutni.

A C épületbe pedig csak a főbejáraton keresztül, a parkoló recepcióján és a könyvtári oldalbejáraton keresztül nem engedélyezett most a belépés, emiatt a kiadott belépőkártyákat az intézkedés visszavonásáig letiltjuk. A Sóházhoz továbbra is a dunai bejárat használható, illetve a székesfehérvári épületet is a megszokott bejáraton keresztül lehet megközelíteni. Kérjük minden Egyetemi Polgár közreműködését a járványügyi intézkedés minél gyorsabb, zavartalan lebonyolításában a mindennapokban!
A koronavírus elleni védekezés jegyében az új szemeszter megkezdésével egy időben egészségügyi szoba nyílt az E épület 79-es irodájában. Az egészségügyi képzettséggel rendelkező asszisztencia munkanapokon 08:00-12:00 óra között elérhető, feladata, hogy a koronavírus-fertőzés gyanújának felmerülésekor szakszerű segítséget nyújtson, valamint megtegye a szükséges járványügyi intézkedéseket. 

A tanácsadás szakmai vezető orvosa hétköznaponként 8:00-9:00 óráig személyesen fogadja a tanácsadásra érkezőket, a érintettek minél szakszerűbb ellátása érdekében.A szakképzett személyzet hirtelen fellépő rosszullét esetén segít a tünetek feltérképezésében, valamint a fertőzés alapos gyanúja okán mentőt, vagy orvost hívhat. Enyhébb tünetekkel rendelkező, alapvetően vidéki hallgatóink számára lehetőség van a Viola utcai 15. szám alatti rendelőben történő alapos kivizsgálásra és tanácsadásra.

Egészségügyi partnerünk munkaidőn kívül reggel 6 és este 10 óra között telefonos ügyeletet biztosít a +36-30-522-5590 telefonszámon. 

A szakszolgálat olvassa a coronavirusinfo@uni-corvinus.hu mailt is, de amennyiben személyes információkat tartalmazó levelezésre lesz szükség, adatvédelmi okokból a corvinus@promedicina.hu e-mail címről fogja megkeresni az érintetteket. 
Fontos szigorítás, hogy minden személyes beszámolás előtt kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés, valamint egy kockázati kérdőívet is ki kell tölteniük a hallgatóknak. Láz, vagy kockázati tényező esetén a hallgató nem vehet részt a számonkérésen.

A kötelező kérdőív a Neptunon keresztül lesz elérhető, a lázmérést pedig az egyetem biztosítja majd. A következő vizsgaidőszakig tervezett személyes beszámolások, például a jövő héttől induló nyelvvizsgák esetében kézi hőmérőkkel biztosítják az ellenőrzést a kérdőívek mellett.

A sportórák előtt szintén kötelező lesz a lázmérés és a kockázati kérdőív kitöltése, a hallgatók csak akkor vehetnek részt a foglalkozásokon, ha ezek alapján egészségesnek bizonyulnak. Emellett minden sportcélú terület használata tilos lesz tanári felügyelet nélkül.

A hallgatóknak ezen felül a beiratkozás vagy bejelentkezés előtt szintén kockázati kérdőívet kell kitölteniük, melyben nyilatkozniuk kell, hogy jártak-e külföldön, vagy érintkeztek-e fertőzött személlyel. Csak ezután vehetik fel a tárgyakat és kezdhetik meg tanulmányaikat az egyetemen.

A Kinizsi Kollégium konditerme a koronavírus-helyzet miatt korlátozott időben, kizárólag a testnevelés órák keretében használható; a szabadidős sportolás lehetősége szünetel. A Testnevelési és Sportközpont az őszi szemeszterben a szokottnál több, ugyanakkor csökkentett létszámú kurzust indított, hogy a hallgatók a hatályos szabályok betartása mellett teljesíthessék tantárgyi kötelezettségüket. Az órák várhatóan tíz perccel később kezdődnek, és szintén tíz perccel korábban végződnek, hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a teljes fertőtlenítésre. A vírus miatti védekezés érdekében előírt a saját törölköző és cérnakesztyű használata a kondi órák során. A használt sportszerek rendszeresen fertőtlenítésre kerülnek. Különös gondot fordítunk az öltöző használatra és a fertőtlenítés módjára (öltözőben egy padra egy hallgató irányítása, az óra elején és végén kézfertőtlenítés biztosítása a kihelyezett fertőtlenítővel).
A hallgatói ügyintézés továbbra is elsősorban online formában marad, ezért a hallgatóinkat arra kérjük, hogy magyar nyelvű képzés esetén a hallgatoi.iroda@uni-corvinus.hu, nem magyar nyelvű képzés esetén a student.office@uni-corvinus.hu e-mail címre küldjék el kérdéseiket, kéréseiket az egyetemi e-mail címükről (keresztnev.vezeteknev@stud.uni-corvinus.hu).

Ügyfélfogadási időben előre egyeztetve, időpontfoglalást követően van lehetőség személyes ügyintézésre. Az ügyfélfogadás rendjéről a honlapon részletesen olvashattok.Az elsőéves hallgatók beiratkozása személyes okiratbemutatással, ütemezetten történik.

Amennyiben a hallgató COVID-19 fertőzés vagy annak gyanúja miatt karanténban van, a beiratkozást és az okiratbemutatást online is teljesítheti. Ebben az esetben az iratokat szeptember 30-ig személyesen is be kell mutatnia.
Egyetemi polgárok számára az olvasótermek és a kölcsönzés is elérhető lesz szeptembertől Budapesten és Székesfehérváron is. Azok, akik nem egyetemi polgárok, de már beiratkoztak a könyvtárba, előzetes időpontfoglalás után kölcsönözhetnek. Új, külsős beiratkozókat azonban nem tud fogadni a könyvtár. (Természetesen az egyetem hallgatói továbbra is be tudnak iratkozni.)
Az Egyetem vezetése határozatlan időre minden olyan rendezvényt elhalasztott, ahol a létszám várhatóan negyven fő felett lenne, és a Corvinus épületeiben vagy a Corvinus által külsős helyszínen szervezték volna meg. Kiemelt fontosságú eseménynél ugyanakkor dönthet úgy az Elnöki Testület, hogy az aktuális hatósági szabályokkal összhangban mégis engedélyezik.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.27. - 04:31:33