Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Zajlik a RE-ACT megvalósítása

A RE-ACT - Önreflexiós eszközök a regionálisan működő, intelligens egyetemek számára című projekt megvalósításában a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszék munkatársai is részt vesznek.
Budapesti Corvinus Egyetem 
Az ERASMUS+ projek az a célja, hogy kihasználja a meglévő önértékelési eszközökben rejlő lehetőségeket, különös tekintettel a HEINNOVATE-re (a felsőoktatási intézmények innovációs potenciáljának felmérésére), valamint a RIS3 (régiós innovációs és intelligens szakosodási stratégia) tervezésére és megvalósítására. A RE-ACT partnerintézményei (Portugáliából, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Olaszországból és Belgiumból) fogják meghatározni, kifejleszteni és tesztelni azt az innovatív koncepcionális megközelítést, amely a későbbiekben széles körben elterjedhet, és fejlesztéseket segíthet elő a felsőoktatási rendszerben, valamint annak magán- és közszférával való összekapcsolásában a négyes spirál (Quadruple Helix) ökoszisztémán belül.

A RE-ACT partnerek 2020 januárjában, Portóban szervezték meg a projektnyitó műhelyt, hogy meghatározzák az első lépéseket, amelyekre azonban a világjárvány kihatással volt és némileg késleltette azokat. Ám a résztvevő intézmények így is igyekeztek felvenni a kapcsolatot a négyes spirál szereplőivel, hogy megalapozzák az intelligens szakosodási stratégiákkal kapcsolatos együttműködésüket. Egyúttal megvitatták a lehetséges módszereket arra vonatkozóan, hogy a RIS3-at támogató HEINNOVATE hogyan fejleszthető tovább egy online önértékelési eszközzé.

Az elmúlt hónapokban a partnerintézmények átfogó elemzést végeztek (többek között szakirodalmi áttekintést, Delphi-kérdőívezést és szakértői interjúkat) a HEINNOVATE és az S3 szakértőinek, valamint a RIS3 folyamatokban regionális és nemzeti szinten részt vevő állami hatóságok bevonásával. Ennek az elemzésnek az eredményeit a második partnertalálkozón, október 14-én vitatták meg a kutatók.

A RE-ACT-ben kutató partnerintézmények jelenleg a kutatási jelentés véglegesítésén dolgoznak, amely a szakirodalmi áttekintés, a Delphi-kérdőív és az interjúk eredményeinek összegzéséből és elemzéséből tevődik össze. Ezt követően értékelési műhelymunkákat fognak szervezni, hogy visszajelzéseket gyűjtsenek a kiemelt érintettektől a kutatási eredményeket és a legfontosabb megállapításokat illetően. Összesen 75 regionális szereplőt hívnak majd meg, műhelyenként 15-öt: 5 felsőoktatási intézményt, 5 iparági szereplőt és 5 helyi önkormányzatot/döntéshozót. A műhelymunkákon összegyűjtött információkat összegzik és beépítik a „HEINNOVATE for RIS3” útmutató kidolgozása során.

Bővebb információ itt található.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.11. - 00:44:44